Eric Povel, Divizia de Diplomație Publică NATO: Garanția oferită prin articolul V este tare ”ca o stâncă” pentru toți membrii NATO.

- eric povel21 1024x791

Divizia de Diplomație Publică (DDP) a NATO reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente pe care Alianța le deține în mediul de securitate sensibil și complicat care s-a instaurat în Europa după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și propaganda ce se intensifică dinspre Moscova.

În luna august, la Școala Internațională de Vară NATO, organizată de Euro Atlantic Diplomacy Society, Eric Povel, ofițer de programe la Divizia de Diplomație Publică a NATO responsabil pentru Afganistan, Belgia, Germania și Olanda, a oferit un interviu pentru CaleaEuropeana.ro despre Alianță și instrumentele sale în combaterea propagandei rusești și a războiului hibrid, scenariile unui nou Război Rece, începuturile crizei actuale, rolul DDP, cheltuielile bugetelor pentru apărare, dar și abordările comune NATO-UE.

- eric povel2

Robert Lupițu (R.L.): Este evident că experimentăm momente dificile, tensionate și interesante simultan. Sunteți de părere că incertitudinea declanșată de anexarea ilegală a Crimeii și comportamentul revisionist al Rusiei prefigurează scenariul unui nou Război Rece?

Eric Povel (E.P.): Războiul Rece s-a încheiat acum mai bine de 20 de ani. A fost caracterizat de opoziția a două blocuri ideologice, prezența masivă a trupelor militară în Europa și dominarea politică, economică și militară de către Uniunea Sovietică a majorității vecinilor săi europeni.

Sfârșitul Războiului Rece a fost o victorie a popoarelor central și est-europene și a celor din fosta Uniune Sovietică, și a deschis posibilitatea depășirii diviziunii Europei. La reuniunile ce au urmat căderii Zidului Berlinului Rusia și-a jucat rolul în construirea unei noi arhitecturi de securitate europene, inclusiv Carta de la Paris, înființarea OSCE, crearea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic și Actul Fondator NATO-Rusia.

De la sfârșitul Războiului Rece NATO a introdus modificări importante în practicile sale de lucru și de acordare a statutului de membru, lucruri consemnate prin adoptarea Conceptelor Strategice din 1999 și 2010. Acuzațiile potrivit cărora Alianța și-a păstrat scopul din timpul Războiului Rece ignoră realitatea acestor schimbări.

În toată această perioadă NATO s-a apropiat de Rusia cu o serie de inițiative de parteneriat, ce au culminat cu fondarea Consiliului NATO-Rusia în 2002. Nicio altă țară nu a beneficiat de o relația atât de privilegiată cu NATO cum a avut Rusia.

vezi continuarea aici: caleaeuropeana.ro

Citeste totul despre:

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.