Eurobarometru: 92% dintre cetățenii europeni consideră terorismul drept cea mai importantă provocare la adresa securității. Românii așteaptă soluții de la UE și armată

- Screen Shot 2015 09 22 at 2

Terorismul este cea mai importantă provocare la adresa securității Uniunii Europene, înaintea problemelor economice, conform unui Eurobarometru privitor la percepțiile europenilor asupra securității interne, realizat  în cele 28 de state membre.

CaleaEuropeana.ro vă prezintă analiza datelor care explică temerile europenilor, în plină criză generată de atentatele teroriste în Europa și amplificarea extremismului.- Screen Shot 2015 09 22 at 2

Comparativ cu anul 2011, numărul de persoane care au identificat terorismul și extremismul religios drept provocări pentru Uniunea Europeană a crescut, iar două treimi consideră că amenințarea teroristă va lua amploare în următorii trei ani.

Poliția și sistemul judiciar sunt văzute drept principali responsabili pentru asigurarea securității cetățenilor, la nivel european, relevă Eurobarometrul. România se distinge prin faptul că se află printre puținele țări în care mai puțin de jumătate dintre cetățeni consideră că poliția ar trebui să aibă un rol important. Românii acordă o mai mare încredere armatei (72%)  și instituțiilor UE (52%) în ce privește asigurarea securității cetățenilor.

CaleaEuropeana.ro vă prezintă principalele concluzii ale sondajului:

Marile provocări la adresa securității UE: Terorismul, sărăcia și corupția

Aproximativ jumătate (49%) dintre respondenți au identificat terorismul drept una dintre cele mai importante provocări de securitate la adresa Uniunii Europene, față de 33% dintre respondenții Eurobarometrului din 2011 și două treimi dintre aceștia sunt de părere că fenomenul extremist va lua amploare în următorii trei ani.

Mai mult de un sfert dintre respondenți (27%) consideră, totodată, criza economică și financiară drept o provocare pentru securitate. Pe listă sunt incluse și sărăcia (23%), crima organizată (23%) și corupția (23%, în creștere cu 8 puncte procentuale), extremismul religios (20%) și imigrația ilegală (19%). Acestora, li se adaugă, potrivit respondenților: criminalitatea infomatică (12%), războaiele civile și alte războaie (11%), infracțiunile minore (8%), insecuritatea la granițele externe ale UE (8%), schimbările climatice (7%), dezastrele naturale (6%), dezastrele nucleare (4%), sau alte forme de provocări (7%).

vezi continuarea aici: CaleaEuropeana.ro

Citeste totul despre:

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.