Expiratul a fost viata noastra, a fost copilul nostru.

- 190904 articol1

Ieri v-am spus povestea pe care Claudiu a auzit-o de la un patron de restaurant din sectorul 4. Ceva de te apuca nebunia. Vezi aici: Marturia unui patron de restaurant din sectorul 4

Azi, un prieten mi-a trimis pe Facebook urmatoarea precizare facuta de  Andrei Sosa, patronul din Expirat. Stiti deja, Andrei Sosa  este omul care a ales dupa tragedia din Colectiv sa puna lacat pe Expirat,  locul unde am fost si eu si voi si unde ne-am simtit foarte bine. Dupa primul mesaj care anunta inchiderea clubului , mesaj care a devenit viral, Sosa vine cu cateva precizari pe care e bine sa le cititi. Despre statul roman si preocuparea pentru taxe si impozite….- 190904 articolfoto: www.wall-street.ro

Andrei Sosa  – „Nu mă așteptam ca postul meu de acum cateva zile să devină viral. M-au căutat toate televiziunile și ziarele și nu am vrut să dau nici o alta declarație pentru că am avut altceva de facut zilele astea. Să îl plângem pe Rugină și pe ceilalți care au disparut.

Și pentru că nu am vrut să mă tabloidizeze presa. Oricum au facut-o.

Am primit multe mesaje de încurajare, dar și multi mi-au umplut frigiderul. Le mulțumesc celor care m-au încurajat și înțeleg și punctual de vedere a celor care m-au înjurat.

Pe lânga asta au apărut și niște neadevăruri în presă.

Și vreau să lămuresc asta. Mai ales că are atât de mult legătură cu ce se întâmplă zilele astea.

Societatea pe care funcționa Expirat-ul, pe care funcționează si alte activități este Sosa & Sosa SRL inființat în 2002. Acționari sunt eu și cu soția mea Raluca. Expiratul a fost viața noastră, a fost copilul nostru. Cei ce ne cunosc știu bine asta. Doar asta am facut de la 20 de ani și acum ne apropiem de 40.

În prezent avem în jur de 70 de angajați, mulți din ei lucrează la Expirat de 10 ani. Este și viața lor. Suntem ca o familie și mi se rupe sufletul că o să îi las fără un loc de munca.

Acum o luna am avut un control sumar de la Direcția de impozite și taxe locale a sectorului 5, un control ce avea in vedere aplicarea unei taxe pe spectacole. Taxa de care sincer, habar nu aveam că ar fi trebuit s-o platesc vreodata si de care, nu m-a intrebat nimeni de la stat de ea in tot acest timp. După o declarație în scris a unui angajat am primit o decizie de impunere de 7.000.000 lei noi (1.600.000 euro). Fără nici un control la fața locului. Și fară alte verificări.

Am crezut ca e o glumă proastă. Am consultat un avocat sa incerc sa aflu ce este cu aceasta taxa. E vorba de un articol din Codul Fiscal – art. 275, despre o taxa de “spectacole”. Foarte ambiguă și neclară. Din motivul ăsta nu ne-a întrebat nimeni în atâția ani de funcționare de ea.

Ne impută o taxa de “spectacole” de 24 lei pe metru pătrat pe zi de funcționare. Adica în jur de 7000 de lei pe zi de funcționare. În condițiile în care Expirat-ul făcea in jur de 10.000 lei vânzare. Ce adaos trebuie să ai să poți plati asta?!!! Probabil prețurile din Londra. Nici cele mai scumpe cluburi din București nu ar putea plati-o. Noi vindem berea cu 8 lei. Probabil ca dupa capul lor ar fi trebuit sa o vindem cu 40 ca să platim doar taxa asta!!!

Și nici un club din București nu o plătește în forma în care mi-au imputat-o mie. M-am interesat. În sectorul 3, de care aparține centrul istoric, cârciumarii au ajuns la o întelegere cu inspectorii de acolo să îi lase in pace cu taxa aceasta, e și neclară și absurdă. În unele sectoare îi ponteaza ca și cum ar fi deschiși doar o noapte pe lună. În altele inspectorii nu au fost.

Mi-a fost clar că e o greșeală undeva. Și de fapt sunt mai multe, cea mai vizibilă e asta: în 2005, când s-a trecut la leul nou, la articolul ăsta din codul fiscal au pierdut un zero la actualizare. Dar așa e legea în acest moment. Și nimeni din aparatul de stat nu a făcut nimic să o repare desi din atitudinea lor e clar ca si ei isi dau seama ca e aberant si anormal.

Probabil din motivul ăsta inspectorii de la sectorul 5 nu întrebat de taxa asta. Sau poate că nu știau de existența noastră. În atâția ani funcționare. V-am spus câte taxe am plătit la stat in ultimii 5 ani… Și statul nu știe nici macar ca exist!!!

Mi-au calculat retroactiv pe ultimii 5 ani cu 3 zile deschise pe săptămână, cu dobânzi și penalități – de acolo aștia 1.600.000 euro.

Am cerut o audiența la șeful directiei și am primit termen de soluționare 21 decembrie (adica aproape 2 luni pentru o audiență). Am revenit cu o nouă solicitare și m-au programat marți. În urma celor întamplate în weekend am intrat luni la ei explicânu-le urgența. Și mai ales că mâine e ultima zi in care pot face contestație. Și prima zi din care imi pot face poprire pe conturi.

În audiența inspectorii mi-au zis că nu sunt ei de vină. Că le-a venit Curtea de Conturi pe cap (probabil să verifice ce prostii a facut Vangelie pe acolo). Și că nu au ce face trebuie să pună legea în aplicare. Chiar dacă e absurdă. Și că ar trebui să imi iau un consultant fiscal și să dau cu firma de gard…

Kafka!!!- andrei sosa expirat incendiu colectiv 465x390

foto: evz.ro

Cum să spună un inspector fiscal asta?!! În loc să mă sprijine să găsim o varintă să reparăm împreună asta. Mai ales in urma celor întamplate zilele astea. Mai ales ca e o culpa comună. A mea că nu sunt doctor in Codul Fiscal și a celorlalte legi din țara asta. Și a lor că nu m-au înștiințat în atâția ani că aș avea de platit o taxa aberant de mare.

Bineînteles ca există soluții. Trebuie să atac în justiție hotarârea de guvern in care au greșit. Doar ca mie “lacom și inconștient patron de club” o să imi fie destul de greu să câștig. Mai ales că probabil sunt singurul “fraier” care o sa fac asta. Probabil, cei care au pațit-o, iși dau cu firma de gard în loc să intre intr-o luptă directă cu partea disfuncțională a statul.

Dar am încredere măcar in justiție. Să stabilească justiția dacă am de platit vreo taxa și în ce valoare.

Și o să o plătesc dacă așa se decide. Dar sper să câștig in justiție iar dacă mi se impută o taxa să fie cea corectă. Din care mai mult de jumătate ar fi dobânzi și penalități. Pe care mi se pare just să le împart jumi-juma cu insectorii fiscali. O să îi acționez in judecată pentru că este și vina lor că nu și-au făcut treaba cum trebuie.

Dar nu o să dau cu firma de gard pentru că dacă am vreo vina e normal să mi-o asum.

Și sepculațiile din presă cum că de aceea am închis Expirat-ul sunt nefondate. Firma funcționează mai departe cu celelalte activități pe care le am.

P.S. Taxa asta a fost scoasă din noul Cod Fiscal.
Probabil pentru că exista deja o taxa și în actualul Cod Fiscal pentru barurile care desfașoară activitate de noapte: 5% din vânzări.”

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.