Ce să faci în caz de cutremur? O soluție: patul ANTICUTREMUR!

cutremur - cutremur

Ce să faci în caz de cutremur? O soluție: patul ANTICUTREMUR! Cu toţii am simţit cutremurul de aseară. Fie că eram pe poziţii sau adormiţi demult, am sfârşit prin a da telefoane de verificare celor mai importanţi apropiaţi pentru a afla cine şi cum a simţit cutremurul în fiecare colţ al ţării.

Un inventator rus a găsit „antidotul” unui posibil cutremur şi a făcut un pat care te protejează, învăluindu-te într-o cutie de metal. La prima vedere, patul este unul neobişnuit, fiind mult prea înalt. Dar acest lucru face posibilă existenţa unui sistem care se pune în mişcare imediat ce senzorii detectează mişcarea. Cutia de metal se deschide, şi îl „înghite” pe fericitul norocos, protejându-l de dezastrele unui cutremur mult prea mare.

Cutia deţine spaţiu pentru provizii precum şi o trusă medicală sau măşti de gaz, pentru a asigura starea optimă a celui care rămâne prins înăuntru, până poate primi ajutor.Pentru o bună prezentare a conceptului, s-a realizat un video în care se prezintă diferitele modele de pat, de la paturi duble king size – la paturi de o persoană. Cu diferite sisteme de închidere, toate urmăresc protejarea celui care îl ocupă.

Deşi conceptul este inovativ şi este un pas înainte pentru siguranţa populaţiei, ar trebui să i se aducă imbuatatiri. Dacă obişnuieşti să adormi pe marginea patului său cu picioarele întinse spre exterior, acţionarea sistemului n-o să ajute.

Pentru cei care nu își doresc acest pat, iată câteva sfaturi utile de care să țină cont în caz de cutremur:

  • Preveniţi tendinţele de a părăsi locuinţa deoarece durata redusă a fazei seismice iniţiale va face ca faza puternică a mişcării să vă surprindă pe scări, accidentându-vă
  •  Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri – rămâneţi departe de aceasta, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, care de obicei se pot prăbuşi în stradă.
  • Dacă vă aflaţi înăuntru – rămâneţi acolo, departe de ferestre care se pot sparge, staţi înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent.
  • Protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, birou, masă sau banca din clasă suficient de rezistentă spre a vă feri de căderea unor lămpi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale. Sprijiniţi-vă cu palmele de podea sau ţineţi-vă cu mâinile de piciorul mesei sau tocul uşii spre a vă asigura stabilitatea.În lipsa unei astfel de posibilităţi de a vă menţine sub şoc stabilitatea, vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos: cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, iar cu antebraţele pe lateral, faţa.
  • Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, dar dacă puteţi deschideţi uţa spre a preveni blocarea acesteia, în vederea unei eventuale evacuări după teminarea mişcării seismice şi verificarea stării scărilor şi a zonei de la ieşire. Evitaţi aglomeraţia.
  • Nu alergaţi în stradă sau pe stradă, deplasaţi-vă calm spre un loc deschis şi sigur, feriţi-va de versanţi de unde pot cădea roci sau unde pot avea loc alunecări de teren.
  • Dacă seismul vă surprinde în autoturism, opriţi-vă cât puteţi de repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene şi staţi înăuntru. Feriţi-vă de firele de curent. electric căzute.
  • Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termina mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi Ia coborâre sau să spargeţi ferestrele. În metrou păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără a părăsi vagoanele.
  • Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinţe) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii de pe rând.

Foto: tumblr.com

cutremur - scrisoare pentru mama 1 150x150Citeste si: CUTREMUR în Italia – scrisoarea unei fetițe către Iisus

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.