România, între familia tradițională sau parteneriat civil?

România - familiatraditionala

Articol scris de Ionuț Iancu. România, între familia tradițională sau parteneriat civil? Între atâtea războaie ce se desfășoară în România devenită mai degrabă teatru de operațiuni decât o țară de guvernat, nu putea lipsi și duelul ultimului an: familia tradițională versus parteneriatele civile.

În acest moment, în România există inițiative din partea ambelor părți care vor trebui să fie, într-un fel sau altul, tranșate de instituțiile abilitate. Una dintre inițiative este cea a Coaliției pentru Familie, care pe tot parcursul anului 2016 a strâns semnături pentru organizarea unui referendum care să ducă la specificarea clară în Constituție că o familie este întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Cele 3 milioane de semnături și întreg procesul au fost validate ca inițiativă de CCR, astfel că ele sunt în acest moment la Parlament. A existat o primă fază în care Camera Deputaților a respins ideea de referendum, asta în timpul campaniei electorale. Acum, lucrurile se mută la Senat.

Citește și: Klaus Iohannis declanșează referendum pe grațiere

În același timp, CCR încă nu s-a pronunțat pe o speță mult mai sensibilă, cea în care un cuplu gay a solicitat recunoașterea căsătoriei lor, oficiată în altă țară, și România. O decizie favorabilă a CCR ar duce automat la recunoașterea parteneriatului civil.

Anul acesta în mod sigur va fi momentul în care aceste lucruri se vor tranșa. PSD a și anunțat, prin vocea președintelui Liviu Dragnea că se ia în calcul referendumul pentru definirea familiei, în contrapondere cu referendumului președintelui Iohannis pentru grațiere. Folosirea acestor teme în câmpul de bătălie politică pot duce la niște rezultate deloc plăcute, chiar ireversibile.

Consecințe care să divizeze și mai mult România oricum ruptă în bucățele și care nu reușește să găsească acel antidot care să o vindece. Putem învăța și din experiența altor țări și lideri politici care au mizat pe referendumuri sau decizii radicale și care s-au trezit spulberați din punct de vedere al carierei politice de o populație din ce în ce mai imprevizibilă.

Pentru că unele lucruri trebuiesc discutate cu calm, apăsat, ținând cont de părerile tuturor.

România - familie 1 768x393 150x150Citeste si: Dezbaterile despre căsătoriile gay la Perfect Imperfect

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.