Față în față cu DEPRESIA

depresia - stress 2902537 960 720

Articol scris de Corina Marcu. Față în față cu DEPRESIACine nu a avut vreodată o stare de dispoziție mai puțin bună? Cine nu s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu perioade în care au predominat stările de tristețe, de pesimism sau de deznădejde?

Cine nu a simțit cândva nevoia de a se retrage din „lumina reflectoarelor” în zona de culise, pentru a-și plânge durerea și a-și trăi suferința până la capăt? Câți dintre dumneavoastră nu ați  gândit uneori că viața este grea, că problemele sunt prea dificil de gestionat, că mai aveți puțin și veți fi strivit sub greutatea provocărilor? Cine nu s-a simțit vreodată copleșit de suferința născută din experimentarea unor dezamăgiri interpersonale? Oare nu vi s-a întâmplat să puneți la îndoială sensul dumneavoastră pe acest Pământ?

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană din patru persoane suferă în prezent de depresie la nivel mondial. Pentru anul 2020 de ani se estimează că diagnosticul de depresie va fi considerat al doilea in lume, după bolile cardiovasculare, OMS recomandând, ca terapie de primă linie, psihoterapia / consilierea psihologică. Studiile de specialitate indică tendințe de creștere a frecvenței tulburărilor depresive şi a tentativelor de suicid, a cazurilor de violență domestică, a consumului de droguri şi alcool. Cele mai recente date statistice arată faptul că la nivel global numărul persoanelor depresive a ajuns la 322 milioane, rata de creștere procentuală fiind de 18% în ultimul deceniu. Conform agenției ONU pentru sănătate, cauzele acestei expansiuni sunt creșterea populației planetei precum și a speranței de viață.

Fiind o tulburare de dispoziție afectivă, efectele negative ale depresiei se reflectă atât în viața cotidiană cât și în cea profesională, ajungându-se chiar și la periclitarea celor ușoare activități pe care orice om le-ar putea desfășura fără probleme. Impactul depresiei asupra relațiilor persoanei aflate în suferință cu membrii familiei, prietenii, colegii de la locul muncă sau de la școală, este unul covârșitor, existând inclusiv riscul distrugerii unora dintre acestea sau chiar riscul pierderii job-ului.

Citește și: Ivanka Trump: ”Am suferit de depresie!”

Dintre simptomele depresiei cele mai evidente sunt: sentimente de inutilitate, de lipsă de speranță, de neajutorare, de vină nejustificată, indiferență față de orice, tristețe prelungită, accese inexplicabile de plâns, irascibilitate, imposibilitate de concentrare sau de reamintire a unor detalii, interes nul pentru activitățile care altădată erau considerate a fi plăcute, gânduri de moarte, tentative suicidare, pierderea apetitului sau apetit exagerat, insomnie sau nevoie crescută de somn, fatigabilitate persistentă, dureri fără o cauză obiectivă.

Dacă  prezentați astfel de simptome este recomandabil să apelați la ajutor de specialitate, consiliere psihologică sau psihoterapie! Sănătatea are prioritate! Principala formă de tratament în tulburările afective este cea psihofarmacologică. Tratamentul medicamentos nu trebuie temporizat în favoarea diferitelor forme de psihoterapie, ținând seama de riscul suicidar crescut. Însă, părerea unanim acceptată de terapeuții din domeniu este că cea mai eficientă abordare în tulburările afective este cea mixtă: psihofarmacologie-psihoterapie. Specialiștii spun că o existență bogată în interese și preocupări  nu ne ferește de trăirea unor stresuri psihice intense generatoare de stări depresive, dar ne permite să le depășim fără mari costuri energetice.

Renumitul psiholog și psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice, Carl Gustav Jung, afirma într-una din scrierile sale o idee metaforică, profund sugestivă, și anume că:  “Depresia e ca femeia în negru. Dacă apare, nu o alunga. Invit-o înăuntru, roag-o să se așeze pe scaun, trateaz-o ca pe un musafir și ascultă ce are de spus.” Ori, pentru mine o astfel de afirmație este mai mult decât sugestivă deoarece încurajează o strategie de vindecare bazată pe mecanisme psihologice precum acceptarea și combaterea sa prin intermediul unui exercițiu de imagerie de sine dirijată.

Sursă foto: Pixabay

depresia - 12966292 1160635050614401 978887672 n 1 150x150Citește și: Da, am suferit de depresie. Chiar am fost în IAD!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.