Femeie regizor, într-un domeniu stăpânit de bărbați

regizor - bright star 1024x555

Femeie regizor, într-un domeniu stăpânit de bărbați. Cum astăzi este ziua celebrării femeii și, implicit, a iubirii și cum nimic nu se poate compara cu un film de dragoste, care să-ți răsucească pieptul, o trecem în revistă pe Jane Campion (n. 30 aprilie 1954), femeia regizor ale cărei pelicule de referință (The Piano – 1993 și  Bright Star  – 2009) exprimă, cu o finețe năucitoare, durerea iubirii, loviturile fățișe ale vieții, făcând apel adesea la sacralitatea din spatele clipelor pe care noi suntem tentați să le ignorăm.

The piano, în opinia mea, relevă fără tăgadă frumusețea și, totodată, nesăbuința pasiunii, cruzimea iubirii și brutalitatea cu care oamenii care simt până-n adâncul stomacului o aruncă în ceilalți nemilos. Suntem supuși pierderii și morții, în aceeași măsură poate, dar, uneori, ne putem crede Icar, cu aripi care să nu se topească sub soare și asta tocmai pentru că, într-o zi, aparent întâmplător, ne izbim de pieptul care ne va face să vibrăm și să trăim din nou.

Citește și: Femeie. Astăzi, mâine și întotdeauna

În Calomnii mitologice, Octavian Paler afirmă că poporul român suferă pentru că nu are o poveste de dragoste care să fi străbătut timpul și să ne fi rămas drept amprentă. Eu cred însă că fiece poveste pe de dragoste pe care o trăim, în bucătăria apartamentului înghesuit, împărțind mâncarea din aceeași farfurie, săruturile pe fugă și cuvintele simple, fac din iubirile noastre un Rai la îndemână. Cum fericirea costă puțin, lipsește doar o îmbrățișare din partea celuilalt, două pahare de vin și Bright Star

Prima privire. Îndrăgostirea. Fericirea. Durerea așteptării, boala și moartea. Suferința. Totul pare să se stingă într-o zi. Și totuși, există iubiri care trec de timp, care se hrănesc cu speranță, chiar și acolo unde nu mai există nicio certitudine, unde doar visul  rămâne. Oamenii au nevoie să viseze și să spere, înghesuindu-și, fiecare în parte, într-un colț neștiut de nimeni, certitudinea că vor fi iubiți și vor iubi la rândul lor, fără să țină cont de nimic din ceea ce știau înainte.

Bright Star poate fi oricând considerată povestea nepieririi iubirii fiecăruia dintre noi. Nu-i așa că iubind suntem nemuritori?

regizor - 16464656 175912739563434 9141342297554681856 n 150x150Citeste si: Ce am învățat de când sunt mamă!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.