O nouă tragedie în muzica populară – a murit Florica Duma

florica duma - floricaduma 1024x576

O nouă tragedie în muzica populară – a murit Florica Duma Nici nu s-au stins bine ecourile dispariției bruște a Ilenei Ciuculete și muzica populară românească este iarăși în doliu pentru Florica Duma, artistă populară a Bihorului, care a murit după o lungă suferință.

Florica Duma este cunoscută pentru că a transformat chiuitul în artă, fiind una dintre Florcile Bihorului. S-a născut în 9 decembrie 1946, în cătunul Cărănzel, judeţul Bihor. A început să cânte de la vârstă de 9 ani, într-un borcan, care-i amplifica vocea răscolitoare şi a ajuns, peste ani, să lase în urmă un repertoriu muzical de neegalat. În anii 80, a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea din Timişoara.

Citește și: Barack Obama: ”Îmi iubesc soția! Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ea!”

Apoi a profesat ca economist şi s-a stabilit în Oradea dar nu a rupt niciodată legătură cu zona natală. „Am adus în cântecele mele pe toţi oamenii satului: pe primar, pădurar, notar, jandarm şi chiar pe şoferul de pe rată, care ne ducea la şcoală la ora 5 dimineaţă”, declara artista în urmă cu câţiva ani, potrivit oradeaindirect.ro.

A fost o femeie frumoasă şi plină de energie care a cunoscut iubirea şi dezamăgirile, iar apoi şi-a transpus trăirile pe muzică. Cea mai cunoscută şi apreciată melodie din repertoriul Floricăi Duma este „Lică Sămădău”, inspirată de nuvela Moara cu noroc, scrisă de Ioan Slavici, însă lista comorilor folclorice descoperite de „pirpiliu” (porecla dată chiar de tatăl sau) cuprinde zeci de melodii înregistrate pe vinil şi mai nou pe suport digital printre care: Descununa-mă părinte, Bate tare pintenii, Tulai Doamne, Todorut, Fetele din Lazareni, Doina lui Lucaciu, etc….

Sursă foto: youtube.com

Citește continuarea pe Adevărul.ro

florica duma - happy family with baby daughter 150x150Citește și: Deputații au decis: familia este uniunea dintre bărbat și femeie

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.