DE CE a devenit asta o FOTOGRAFIE SIMBOL!?

fotografie simbol - larg cu marks 1024x682

DE CE a devenit asta o FOTOGRAFIE SIMBOL!? Mă refer la instantaneul al cărui autor este Jonathan Bachman (Reuters), din timpul unui protest din Baton Rouge, Louisiana, SUA. Întreb fiindcă fotografia a devenit, nu doar virală, dar şi iconică. În doar trei zile. Şi dincolo de contextul extrem de agitat prin care trece America (albi versus negri), de o bună bucată de vreme, ce a făcut că această fotografie să aibă şanse reale de a intra în istorie?

fotografie simbol - larg 1024x682
Imaginea a fost deja comparată cu unele dintre cele mai bune imagini capturate în timpul războaielor civile şi protestelor din secolul 20 şi ilustrează sfidarea non-violentă şi demnă a unei asistente medicale, Ieshia Evans, faţă de forţele de ordine care se grăbesc să o reţină.

PHOTOSHELTER BLOG a întrebat mai mulţi veterani de fotografie din SUA, care sunt elementele care au transformat instantaneul într-o imagine iconică, cel puţin a anului 2016.

Elizabeth Griffin (fost editor foto pentru Esquire)

Pentru ca o poveste să devină mare, unul dintre cei mai buni scriitori ai tuturor timpurilor, Stephen King, spunea că povestea trebuie să conţină DRAMĂ şi EMPATIE. Instantaneul lui Bachman e dramatic, înainte de toate. Mai întâi, să observăm juxtapunerea (alăturarea) dintre cea care e graţioasă, cu o postură asemănătoare celei unei balerine, îmbrăcată într-o rochie vaporoasă, fără armură şi atât de calmă, iar de partea cealaltă, cei echipaţi până în dinţi, apropiindu-se ferm de asistenta medicală Ieshia Evans. E imposibil să nu te mişte contrastul dintre ea şi ei.

Apoi, constat un alt contrast, o tensiune între latura stângă a cadrului, forţele de ordine, cu echipamente închise la culoare, îngrămădiţi, chiar dacă ordonat, iar în jumătatea dreaptă a cadrului, lumină, spaţiu deschis, absenţa unei mase de protestatari.

fotografie simbol - larg cu marks 1024x682

Nu în ultimul rând, întreg cadrul mi se pare curat, iar ochii privitorului se duc direct către centrul imaginii, acolo unde e acţiunea principală şi subiectele. Este un instantaneu remarcabil, sensibil, demn de respect, dintr-un moment extraordinar şi cred că şi-a câştigat, pe bună dreptate, eticheta de imagine iconică.

Guy V. Solimano (consultant de creaţie şi fost fotograf şi editor foto al Associated Press)

Prezenţa forţelor de ordine din partea stângă a imaginii amplifică absurdul unei acţiuni poate exagerate. La fel ca imaginea istorică şi celebră cu omul din faţa tancurilor, din Piaţa Tiananmen, această fotografie ilustrează aceeaşi sfidare paşnică faţă de o acţiune injustă a autorităţilor. La AP spuneam: „Trimite-mi singura şi cea mai bună imagine a ta.” Jonathan Bachman o are astăzi.

fotografie simbol - pg 31 tiananmen 6 ap 800x600

Autor: Jeff Widener, Associated Press.

Stella Kramer (consultant de creaţie şi fost câştigător al Premiului Pulitzer, fost editor foto pentru The New York Times)

M-am oprit, din prima, asupra posturii femeii – puternică, solidă, neclintită – parcă ar avea rădăcini în pământ. Ea e stăpâna a ceea ce o înconjoară. Nu ne distrage nimic atenţia de la ea, în pimră instanţă. Ea înfruntă soldaţii (căci asta sunt acei oameni) într-o rochie, vulnerabilă. Ei sunt complet echipaţi în armuri. Cei doi care s-au apropiat de ea şi-au pierdut echilibrul, ca şi când puterea ei i-a dat pe spate. La stânga văd zidul de soldaţi, în antiteză cu singularitatea femeii, în timp ce aşteaptă să fie arestată. Ea nu se mişcă, ci li se oferă fără rezistenţă. E greu de înţeles ce vină poartă. Nu a făcut nimic. Observ însă crăpătura din asfalt, care îi desparte. Ea versus Ei. Ea este omul din faţa tancurilor din Tiananmen. Ea este ca femeia care a dat piept cu neo-naziştii din Suedia.

fotografie simbol - suedia

Autor: David Lagerlöf/Expo/TT News Agency/Press Association Images

Ea ne face să ne întrebăm dacă avem acelaşi curaj.

Cineva a numit imaginea „Prinţesa Leia şi Stormtroopers.” Legătura imaginii cu experienţele noastre personale şi culturale ne împiedică s-o uităm vreodată pe femeie.

 

În final, te provoc pe tine, oricine ai fi, să-mi scrii ce crezi despre imaginea simbol, din timpul protestelor din SUA. Ce simţi când o priveşti, ce îţi transmite şi dacă îţi aminteşte de o altă imagine iconică sau de o experienţă din viaţa ta. Poţi lăsa un comentariu la articol sau poţi să-mi scrii pe fotograv.ro@gmail.com.

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.