Odontofobia – frica de DENTIST. Știai că afectează 2 din 3 oameni

frica de dentist - fica de DENTIST 1024x683

frica de dentist - 11903803 10207778919699687 4851904417865124386 n 3 150x150Text de Ionut Iancu

Odontofobia – frica de DENTIST. Știai că afectează 2 din 3 oameni? Cred că este cea mai des întâlnită frică. Nu cred că există vreun om care să nu fi experimentat, măcar la prima vizită la un dentist, acel sentiment de frică, de ”oare mai scap viu de aici?”. Nu știu să vă spun de unde provine această frică de dentist. Dar știu că ea a primit și o denumire și anume, odontofobie, iar ea afectează, conform unor cercetători, peste 75% din populația lumii.

Prima mea experiență cu un dentist, un om care m-a vindecat parțial de această fobie, a fost undeva prin facultate. Când a fost nevoie de o extragere de măsea și nu credeam că am să supraviețuiesc. Dar, cu niște vorbe bune, cu o anestezie totală de puteai să spargi lemne, lucrurile au mers firesc. Și chiar îmi mai doream să dau pe la dentista mea preferată. Numai că, la un moment dat, am dat peste un alt dentist, care nu a făcut altceva decât să îmi repornească fobia. Omul mi-a pus atât de prost o plombă încât mi-a încălecat nervul și de durere, am plâns vreo două zile fără oprire. Pentru ca să ajung din nou la extracție. Care și acea a fost făcută prost, cu dureri, astfel încât am plecat acasă cu promisiunea că nu mai calc prea curând la un dentist.

Ce vreau să spun de fapt este că ai nevoie de oameni pricepuți, care să știe să îți înlăture temerile și să te facă să te simți în siguranță, chiar și la dentist. Pentru că unul din lucrurile grave care pleacă de la odontofobie este faptul că un om ce suferă de ea va merge la dentist doar în situațiile cu adevărat grave și nu va merge periodic pentru a evita să ajungă la extracții sau alte boli mai grave.

Vestea bună este că lucrurile s-au schimbat în ultimii ani și continuă să se schimbe. Au apărut tehnici și aparate noi, metode noi de anestezie, practici moderne care, folosite corect de stomatologi, duc la diminuarea sau chiar dispariția totală a durerii. Și, trebuie să recunoaștem, o igienă dentară corectă te ajută foarte mult. Ți-o pot confirma oamenii care zâmbesc în fiecare secundă din viața lor, fără teama că li se va vedea dintele spart sau culoarea galbenă a dinților.

Ce să faci ca să nu ai probleme dentare? Uite 5 lucruri făcute corect pentru sănătatea dinților:

  • Periajul, de cel puțin două ori pe zi, și efectuat corect, este condiția esențială pentru o dantură sănătoasă.
  • Evitați băuturile carbogazoase, alimentele zaharoase.
  • Vizitați regulat medicul stomatolog pentru control. Prevenția poate salva dintele și un tratament făcut la timp este mai suportabil decât o extracție.
  • Renunțați la fumat. Acesta provoacă depunerea plăgii bacteriene.
  • Consumă cât ma multe fructe, legume, pește.
    Dinții copiilor, mult mai sensbili, pot fi protejați de apariția cariilor prin consum de vitamina C, calciu, uleiuri din nuci, alune sau semințe. Copilul trebuie învățat încă de la momentul apariției primului dinte de lapte despre cum să se spele pe dinți. Nu în ultimul rând, periuța de dinți a copiilor trebuie schiumbată o dată la 3 luni.

Așa că este mai bine să prevenim decât să fim nevoiți să vindecăm. Cred că putem, fără teama de a greși, reactualiza celebra vorbă cu ”un măr pe zi ține doctorul departe” și să o transformăm în… ”o vizită pe lună la dentist e sănătate curată”!

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.