Să nu ne fie frică de „frici! Despre menirea fricilor…

frici - fantasy 2879984 960 720

Articol scris de Corina Marcu. Să nu ne fie frică de „frici! Despre menirea fricilor… Suntem atât de atașați de anumiți oameni încât frica de a-i pierde ne întunecă mintea și inima. Astfel, apar emoții sau sentimente dintre cele mai neplăcute, precum anxietatea, gelozia, furia, supărarea,  etc. Efectul acestei palete de trăiri asupra relațiilor în speță este unul extrem de negativ, ducând chiar până la ruptura acestora, adică la „pierderea” de care ne era teamă inițial.

Fenomenul poartă denumirea de autoprofeție împlinită. Cu cât alegem să hrănim mai mult propriile spaime cu atât este posibil să atragem circumstanțe, oameni, situații care să ne confirme cele mai întunecate supoziții sau  scenarii creionate. Cu cât ne lăsăm mai mult dominați de frică, cu atât vom trăi mai puțin. Este exact ca în cazul unei persoane paralizate. Libertatea sa de mișcare este atât de limitată sau chiar nulă, încât aceasta din punct de vedere fizic este statică. Nu este nicio diferență în ceea ce privește paralizia emoțională.

Dacă ar fi să facem un rezumat, fricile diverse precum și frica de noi experiențe reprezintă de fapt „frica de viață „. Ne temem să trăim cu adevărat pentru că ne este teamă de opusul vieții, ne este teamă de moarte. Bineînțeles că foarte puțini oameni au ajuns să atingă starea de iluminare necesară în care să simtă bucuria vieții fără a se teme de sfârșitul acesteia. Majoritatea oamenilor trăiesc cu această teribilă spaimă zi de zi. Cum să puteți  lua de la viață tot ceea ce vă  oferă dacă inima vă este înlănțuită de frici?

Citește și: lângeţi! Este o modalitate de vindecare a sufletului!

Și totuși, fricile au menirea lor. Important este să încercăm să o înțelegem. Odată căpătată această înțelegere, fricile vor avea tendința să se dezintegreze. Nu încercați să le evitați sau să fugiți de ele. Vor deveni și mai puternice. Vă vor paraliza complet. Acceptați-le. Oferiti-le spațiu să existe. Ascultați ceea ce au de spus. Explorați-le.  În felul acesta, fricile se vor spulbera rând pe rând.  Probabil că timpul va crea spațiu pentru altele noi. Procedați asemănător.

Doar așa veți reuși să dezamorsați situații de viață care vă produc panică. În caz contrar, vă expuneți riscului de a fi controlați sau subjugați de propriile frici. Libertatea dumneavoastră de acțiune va fi serios limitată. Vă veți trezi în imposibilitatea de a vă urma visele. Veți gusta din licoarea amară a propriilor neputințe. Frustrarea nu va întârzia să apară, și odată cu ea nefericirea. Cine și-ar dori să trăiască în nefericire atunci când are posibilitatea de a trăi diferit, într-o stare de libertate și armonie!?

 Însă, această perspectivă nu ar trebui să ne sperie. În esență, emoția fricii a contribuit indiscutabil la perpetuarea speciei umane. Fără ea, astăzi nici nu aș mai putea scrie și dumneavoastră nu ați mai putea citi. Reacția la pericol este una de tipul  „luptă sau fugi”, având la bază însăși frica. Strămoșii noștri nu ar fi putut face față pericolelor de zi cu zi dacă nu ar fi simțit frica. Cum altfel ar fi supraviețuit aceștia în situații de confruntare directă cu animale sălbatice fioroase, dacă nu ar fi luptat sau fugit?

Diferența față de timpurile noastre o reprezintă faptul că în vreme ce atunci oamenii își descărcau imediat hormonii stresului (adrenalina și cortizolul) induși de pericolele vremii, revenind la o stare de spirit armonioasă,  în ziua de azi, oamenii trăiesc permanent sub influența acestor hormoni, fapt ce le periclitează în mod serios atât sănătatea fizică precum și pe cea mintală.

Practic, tumultul vieții cotidiene dat de insecuritate materială, stresul de la locul de muncă, lipsa timpului într-un secol caracterizat de o viteză amețitoare în desfășurarea lucrurilor, schimbările frecvente de la nivel social, politic, strategic, climatic, etc., toate acestea reprezintă frici, sub forma unei exprimări metaforice, „Sabia lui Damocles deasupra capului „ .

Sursă foto:

frici - 636044101405760425 969931948 night3 150x150Citește și: Frica de eşec, ascunsă adânc în ADN-ul nostru

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.