Cum s-o scoţi la capăt dacă eşti student boboc sărac și timid!

student - student

Articol scris de Beatrice Holdon. Cum s-o scoţi la capăt dacă eşti student boboc sărac și timid! Momentul când te desprinzi de casă, de părinți, și pleci în aventura vieții tale, studenția, este unul memorabil. Dar și un moment care stârnește multe angoase, temeri, frici. Tocmai de aceea ghidul de mai jos se poate dovedi de un real folos:

1. În niciun caz nu plânge în urechea mamei la telefon că ţi-e greu şi că te simţi stingher departe de casă. Mai bine fii deştept şi întreab-o ce punea ea în ciorba aceea de perişoare de ieşea aşa de bună, apoi încearcă să ţi-o prepari chiar tu.

Prima ciorbă făcută de tine nu o vei uita niciodată, orice ar fi! Pentru că fie îţi iese de poveste şi-o să te auzi lăudându-te pe la toată lumea cum de-ai gătit şi ai pus toate ingredientele în ordine alfabetică mai bine decât să uiţi din ele, iar timpul petrecut astfel ţi se va părea dintr-o dată foarte valoros, fie iese rău şi oricum vei vorbi despre asta când o să-ţi treacă supărarea.

Fără să fi stat vreun pic pe gânduri, câştigi astfel  un plus de imagine din partea celor care nu te credeau poate în stare să faci haz de necaz.

Pe moment, dacă eşti convins că e gustoasă şi arătoasă, poţi să inviţi un coleg sau doi de la facultate să mâncaţi împreună. E ocazia perfectă să vă cunoaşteţi mai bine, descoperind chiar că aţi cam fi pe aceeaşi lungime de undă în unele privinţe.

Când îi vei povesti mamei, ea va fi înduioşată şi te va iubi şi mai mult dându-şi seama că vrei din tot sufletul să te descurci şi singur. Şi poate, cine ştie, o să-ţi trimită nişte prăjiturele mai devreme decât te aşteptai tu.

2. Dacă nu ai avut baftă să prinzi un loc în cămin şi stai deocamdată în gazdă, fii conciliant şi lasă de la tine.

Ţi se pare de modă veche lucrul acesta când alţi studenţi locuiesc singuri? Nu trece cu vederea faptul că vine iarna şi cheltuieli mari nu îţi permiţi. Nu te lamenta şi nu descrie colegilor cu lux de amănunte nemulţumirile tale vis a vis de condiţiile de locuit. Doar nu vrei să te evite toţi gândind că le ceri subtil să-ţi ofere temporar un locşor pe lângă ei! Apoi, din primăvară, te poţi gândi să te muţi.

În fiecare secundă fii recunoscător persoanei care ţi-a oferit un adăpost deasupra capului şi, oricât ar suna de crud iar nevoile tale de independenţă stau să te sugrume, tu eşti cel care îi invadezi spaţiul de locuit şi nu invers!

Gazdele întotdeauna vor avea micile sau marile lor curiozităţi în ceea ce priveşte lucrurile personale ale chiriaşilor sau viaţa personală a acestora. Caută să nu laşi la vedere ceva ce te-ar putea compromite şi, pe cât de sociabil ai vrea să pari, nu e bine să te împrieteneşti cu ea mai mult decât este nevoie. Nu sunteţi rude. Impunându-ţi acest lucru, te vei feri de multe belele.

Astfel vei ţine sub control şi nervii gazdei care ar răbufni mult mai des şi mai uşor dacă aţi strânge legăturile, doar pentru faptul că şi-ar putea permite să te sâcâie, simţindu-te mai puţin sclifosit.

E bine să dai impresia că ai o viaţă plină şi acaparatoare care nu îţi lasă prea mult timp pentru discuţii mărunte şi lungi cu ea, chiar dacă se oferă să facă dimineaţa ceai sau cafea. Niciodată să nu-ţi iasă din cap că te afli acolo pentru că eşti o sursă suplimentară de venit şi nu pentru că i-a fost milă de tine mai mult decât ar fi fost în stare altcineva.

Strânge din dinţi şi mergi mai departe când vezi ceva frumos cu care să-ţi înfrumuseţezi camera. Nu e camera ta şi nu va fi niciodată, dar dacă totuşi cedezi tentaţiei, când va veni vremea să te muţi, ţie îţi va fi greu să cari bagaje, nu altcuiva!

Citește și: Slăbește pe muzica lui Beyonce!

3. Dacă stai în cămin, caută să te înţelegi bine cu colegii de cameră. De data aceasta se inversează regula: fii cât mai prietenos! Sunteţi tineri, sângele e fierbinte în toţi şi orgoliile se ridică spre cer, întotdeauna gata să germineze sămânţa de scandal.

Să vii în cameră de pe drum şi să ai senzaţia că unii nu te suportă, poate deveni cel mai mare chin. Când nu reuşeşti să-ţi impui punctul de vedere, atunci fă ca ei, e mult mai înţelept aşa, decât să acţionezi de unul singur, ca nebunul. Oricât de mult ai crede că eşti diferit de ei, nu uita că aveţi totuşi un lucru mare în comun: cu toţii sunteţi din provincie şi chiar dacă unii mai temperamentali fac totul ca să impresioneze, pe undeva prezintă şi ei o slăbiciune în a se integra, ascunzând-o chiar sub această bravare.

Frontul comun în situaţii de urgenţă e cel mai nimerit şi la un eventual necaz al tău, de orice natură, ştii că e cineva care să te susţină dacă nu din simpatie, măcar din spiritul de turmă, recunoscători că şi tu ai pus umărul pentru ei.

Dezvoltă-ţi capacitatea de a învăţa din propriile greşeli sau din ceea ce vezi şi nu-ţi convine. Conştientizează pe deplin faptul ca traiul la comun te expune, oricât ţi-ai dori sa stai la locul tău. Multe din tabieturile colegilor tăi fie te vor amuza, fie te vei acomoda cu ele.

În acelaşi timp, nu uita că devii şi tu pentru ceilalţi tot un personaj numai bun de analizat şi criticat. Nu poţi schimba oamenii, dar te poţi înţelege bine cu ei şi depinde de maniera ta de a oferi respect şi bunăvoinţă celor cu care relaţionezi.

De cele mai multe ori, să găsesţi puterea de a trece cu vederea un comportament rău sau o nedreptate ce consideri că ţi se face, în loc să atragi atenţia în mod agresiv asupra acestora, poate fi cea mai de preţ lecţie pentru un certăreţ din fire cu care ai de-a face şi care a avut numai de pierdut până acum. Atitudinea lui dominantă se poate preschimba când nici nu te aştepţi într-o prietenie sinceră şi de durată. Aşadar: răbdare, respect şi toleranţă!

4. Ai nevoie de bani de buzunar? Caută-ţi un job. Pentru început ceva modest: tehnoredactare, distribuitor de fluturaşi…, lucrător part-time. Orice ai alege, te va ajuta să capeţi experienţă pentru lucrul în echipă sau pentru a înţelege pur şi simplu ce înseamnă să fii angajat, responsabil pentru munca pe care o faci. Un job oricare ar fi el, îţi va creşte atât încrederea în tine pentru a te îndrepta  mai târziu spre treburi mai serioase odată ce realizezi ce aşteptări ai tu însuţi de la tine şi, deloc de neglijat, îţi va mări cercul de prieteni şi cunoştinţe.

5. Abţine-te pe cât poţi să te îndrăgosteşti de cea mai frumoasă fată din grupă sau chiar din an! E falsă ideea că fetele sexi sunt mai puţin inteligente! Îşi va da imediat seama cât de mult o placi şi te va subjuga, iar tu nu vrei să ţi se întâmple asta, nu-i aşa?

Dar îţi este permis să îi admiri mai de departe ochii fardaţi, unghiile false, telefonul mobil, fustiţele scurte şi bluzele prea strâmte, poţi să îi adulmeci parfumul….Pentru binele tău, e mai bine să te opreşti aici! Te vei simţi distrus şi încurcat de-a binelea cu atâţia fluturi în stomac, fie că începe să ţi se pară că îţi acordă atenţie, dar mai ales dacă nu o face deloc! În ambele cazuri, efortul (cumva mai ales, cel financiar!), de a rămâne în raza ei vizuală, te va copleşi! Pentru că aşa sunt băieţii, cred că trebuie să se străduiască peste măsură ca să impresioneze! Lucrează la imaginea ta explorându-te cu sinceritate şi începe să corectezi ceea ce te deranjează tocmai prin faptul că dacă ai face aşa, nu ai simţi că te reprezintă.

6. Dacă te seacă gândul că eşti urâţel, nu intra în panică! Din fericire mai există fete (greu de dibuit, ce-i drept!) pentru care Făt-Frumos nu trebuie să fie neapărat chipeş, cu bani, maşină şi telefon mobil de ultimă generaţie. Îngrijeşte-te! Chiar dacă nu ai o garderobă prea bogată, caută să fii tot timpul curat. O cămaşă proaspăt călcată, haina periată, blugii spălaţi, obrazul ras, o frizură potrivită…şi mai ales, maniere! Toate astea pot face minuni! Îndrăzneşte! Dar dacă te iei după alţii şi vrei să deschizi gura reproducând formule de agăţatciupite de pe internet, ….mai bine stai în cameră până îţi vine ţie inspiraţia.

7. Nu e frumos să-i invidiezi pe colegii care vin la cursuri cu maşina personală. Invidia face rău spiritului. În plus, ce liniştit eşti tu în mijlocul de trasport în comun, pe când ei pot să caute şi câte o oră un loc de parcare în jurul facultăţii!

8. Dacă nu ai fumat până acum, atunci nu o face deşi poate, te îndeamnă curiozitatea. Fumătorii ar trebui să-şi asume riscul de a fi expulzaţi de pe oriunde dacă majoritatea prezentă nu fumează. Chiar aşa, îţi place să fii marginalizat tocmai din cauza unui viciu care în loc să te ajute să strângi ceva capital, îţi transformă economiile în scrum? Deloc de neglijat e modul în care în loc să creşti şi să înfloreşti, mai rău îţi strici hainele, pielea, dantura, unghiile, respiraţia curată, digestia, timpul liber, zenul – pentru că să vezi ce nervi te încearcă dacă rămâi fără ţigări! Aşa că, ţigara nu calmează, ţigara enervează! La început e floare la ureche şi un accesoriu şic, pe urmă, când vrei să te laşi pentru că realizezi că nu ţi-a adus nimic bun, devine o luptă crâncenă cu tine însuţi iar eşecurile repetate în a reuşi, te pot demoraliza rău.

9. Încearcă pe cât posibil să nu chiuleşti. Dacă nu ai găsit încă ceva mai bun de făcut pentru care să ai scuza de a mai lipsi din când în când, de ce să nu vii la cursuri?

Care este atunci logica de a fi student, dacă nu treci pe la facultate?

10. Fă-ţi permis de bibliotecă, dar nu te limita doar la cea din facultate. Vei avea mult de citit.

În plus, frecventarea unei biblioteci îţi poate aduce multe alte beneficii pe lângă satisfacerea imediată a nevoilor de studiu pentru a trece cu bine de un examen.

Totul e să crezi că aşa e, să fii îndrăzneţ şi să te bucuri că faci parte din cei care aleg să-şi petreacă o parte din timp într-o bibliotecă: cunoşti inevitabil alţi oameni, uneori din medii diferite despre care nu te-ai fi gândit vreodată că viaţa ţi-i va scoate în cale, ai norocul să  intri în cercul lor, devii mai informat şi descoperi latura culturală a oraşului.

Într-o bibliotecă e pace şi bine, e oaza de relaxare pe care ţi-o permiţi într-un spaţiu civilizat şi modern, fără să cheltui uneori alţi bani decât cei pentru eliberarea permisului, dar şi aceştia, odată daţi la început de an universitar, aproape că uiţi de ei instantaneu.

Ai posibilitatea să participi gratuit la conferinte şi simpozioane, lansări de carte şi spectacole,  festivaluri, proiecţii de film, dacă acestea se petrec în incinta bibliotecii, sau poţi afla despre ele în Zona Info.

Mersul la bibliotecă te face să te simţi din start mai deosebit decât ceilalţi, mai cult şi mai interesant.

Curând vei deveni şi mai deştept, dacă soliciţi pe lângă materialele bibliografice necesare ţie, cărţi pentru aprofundarea unor domenii care te încântă sau pe care le descoperi din mers, pur şi simplu în discuţiile tale cu ceilalţi, trecând în revistă catalogul bibliotecii respective sau consultând fără frică cărţile din acces direct.

Să mergi la bibliotecă se poate transforma într-o rutină plăcută, mai ales dacă ajungi să-ţi pice cu tronc vreo fată ce aproape că seamănă cu tine, timidă şi tocilară, pe care o vezi mai mereu pe acolo. Ce-ar fi să-i spui într-o zi că tocmai ce ai terminat de citit cartea pe care o solicită şi ea? Aşa se naşte o conversaţie, o simpatie, poate chiar o prietenie, de ce nu o iubire? Ce cool să ajungeţi să spuneţi celor din cercul vostru de prieteni că v-aţi cunoscut la bibliotecă, nu?

11. E timpul să valorifici ceea ce îţi făcea plăcere când erai la liceu. E parte din tine, din mintea ta. De ce să nu scoţi la lumină?

Dacă scriai versuri sau aveai orice altă activitate creatoare, chiar un hobby, nu ezita să-ţi trimiţi creaţiile la o editură sau la concursuri.  Sau vorbeşte pur şi simplu atunci când se iveşte vreo ocazie. Ia avânt! Cum vrei să afle lumea despre tine?

În fond, asta ţi-ai dorit toată viaţa: să ajungi odată într-un oraş mare şi să-ţi încerci norocul! Cel mai bine este să nu ai aşteptări imediate dar nici să te descurajezi dacă ceva nu merge conform planificării tale.

Urmează-ţi visele cu efort şi curaj! Dacă simţi că eşti dat la o parte, nu face din asta o nedreptate ci află alte căi, mult mai realiste, de a te afirma. Încrederea în tine şi răbdarea, chiar gândul de a considera o aventură ceea ce faci, te pot ajuta să te ridici după vreun eşec.

Până la urmă, eşti student dar te-ai gândit că n-ar fi rău să încerci şi cu latura asta a ta creativă, poate iese ceva. Nu o lua foarte în serios, s-ar putea să fii dezamăgit, dar în schimb, nu pierde prilejul de a te afirma şi, dacă se întâmplă să ai succes, bucură-te din toată inima, pentru că e succesul tău!

12. Vorbeşte despre pasiunile tale, dar fii discret în ceea ce priveşte intenţiile tale de a-ţi materializa ideile.

Dacă eşti o persoană care se fereşte de justificări şi nu ştii să ţii piept cârcotelilor, acţionează mai bine pe muteşte!  Îţi va fi mai uşor să-ţi accepţi propriile nereuşite.

13. Nu da înapoi când colegii vor să te ia cu ei în club. Dacă refuzi pretextând că eşti mai retras şi că de fapt nu ştii să dansezi, vei fii deliciul serii: îşi vor bate joc de tine. Du-te, dar acolo în mulţime, nu sta popândău, mişcă-te, râzi, bucură-te că te afli într-un loc unde nu credeai că o să calci vreodată.

14. Renunţă la obiceiul de a mai cere sau de a primi (fără să ceri) bani de acasă. Mai bine mobilizează-te şi pune-te cu burta pe carte ca să ai şi tu bursă în semestrul următor.

 15. Poţi să o scoţi la capăt şi dacă eşti timid, sărac şi pe deasupra, din provincie! Nu fi ursuz! Studenţia va sedimenta amintiri fermecătoare în sufletul tău peste ani. Aşa că nu pierde timpul: felicitări, eşti student, trăieşte clipa! Sunt anii tăi tineri şi minunaţi, dar păstrează-şi capul pe umeri.

Notă: Acest articol nu este un pamflet. El poate constitui însă un ghid scurt dar intensiv de supravieţuire pentru tinerii provinciali ajunşi studenţi într-un oraş mare despre care au impresia că îi poate înghiţi pe nemestecate.

Sursă foto: campuscluj.ro

student - i was here2 150x150Citeste si: Femeia imperfectă e…perfectă!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.