Greşeli în fotografie, pe care le poţi EVITA

Greşeli în fotografie - 8267361454 42586793fb z

 

Greşeli în fotografie

Proful meu de la Şcoala de Fotografie Freelancer, lector univ. Dan Beşliu spune că atunci când vom înţelege că scopul fotografiei e imaginea, nu aparatul, vom începe să învăţăm fotografie.

Toţi suntem începători în fotografie, la un moment dat. Cine-şi învaţă lecţiile, însă, într-o zi nu mai e un rookie, un beginner. Vă spun sincer, eu sunt departe de perioada de învăţare completă a fotografiei, şi aşa plănuiesc să rămân. Nu-mi plac habarniştii ipocriţi, care s-au transformat peste noapte în <<Icsulescu Photograhy.>>

Aşa că, pe pielea mea, pot azi să-şi spun ce să NU faci cu aparatul de fotografiat în mână. Uite câteva greşeli pe care le poţi evita, găsite pe PixelPluck, dacă te apuci de pozat:

Greşeli în fotografie - 102261790 2 1000x700 manual canon eos 6d romana cd software fotografii

  1. Să nu citeşti manualul

Mulţi începători ignoră manualul aparatului foto şi preferă să înveţe făcând. Unii poate nu au aflat, aşa că le spun: manualul e CEA MAI BUNĂ sursă de informaţie de care ai nevoie, la început. E suficient să o citeşti o dată şi vei afla mai mult decât îţi imaginezi că poţi face cu aparatul tău. Manualul e BIBLIA aparatului ăla pe care îl ţii în mână şi poate nu-l cunoşti.

 

Greşeli în fotografie - Canon 6D Shooting Modes Dial

  1. Să faci poze pe AUTO

E modul în care pare ok să începi. În opinia mea, nu merită. Eu îţi spun să iei aparatul şi să te chinui în MANUAL, de la bun început. De ce? Simplu. IQ-ul aparatului fot e mai slab decât IQ-ul tău. Dacă uiţi de modul AUTO, atunci limita aparatului tău foto e limita imaginaţiei tale. La fel, uită de AUTOFOCUS. Pune mâna pe obiectiv, fă singur clarul şi menţine ochiul sănătos.

  1. Să faci poze numai în format JPEG

JPEG e bun. RAW e şi mai bun. Pentru că e formatul cel mai bogat în informaţie. Pentru că şi după ce ai făcut poza, o poţi îmbunătăţi INCREDIBIL de bine şi de mult, prin prelucrare. Cu orice soft de Doamne ajută, crede-mă.

 

Greşeli în fotografie - 8267361454 42586793fb z

  1. Să foloseşti lentila (obiectivul) nepotrivită

Nicio lentilă NU e bună la orice. Nicio lentilă NU face şi portret impecabil, şi peisaj uimitor, şi macro, şi arhitectură, şi reportaj şi vine devreme acasă. NU! Fiecare lentilă e bună la ceva, DAR e cea mai potrivită doar PENTRU ceva. În mare, te sfătuiesc să eviţi pe cât posibil obiectivele de kit. E net superior, din punctual meu de vedere, o lentilă prime (ex.: eu am, deocamdată, doar un obiectiv 50” fix, cu diafragma 1.8) decât cea de kit. În general, o lentilă prime e mai precisă decât una de kit, oferă o profunzime de câmp mică şi un bokeh (fundal neclar) frumos. Vrei peisaj? Adu-l în aparatul tău, în faţa ochiului, cu un obiectiv grand-angular.

  1. Să nu ai carduri de memorie / baterie

Pe bune, niciodată nu vei şti câtă baterie şi memorie vei avea nevoie, când pleci la pozat. Situaţia ideală e aia în care ai o baterie ÎN PLUS, la tine şi cel puţin două carduri, în afară de cel pe care îl ai în aparat (atenţie, nu-ţi trebuie carduri numai de 64Gb, că dacă păţesc ceva “plasticurile”, mai bine pierzi 16Gb).

 

Greşeli în fotografie - HDR Comparison

  1. Nu te lua după toţi fotografii, care prelucrează fals “HDR”

E la modă să prelucrezi prea mult fotografiile şi să foloseşti HDR. Numai că mulţi îşi prelucrează fotografiile de te dor dinţii şi-ţi crapă o venă la ochi, de la atâta roşu, verde şi albastru. Evită procesarea stridentă a tuturor pozelor. Nu zic, uneori merge. Dar eu prefer o prelucrare mai subtilă, mai curată, mai simplă. Şi aici, simplitatea poate fi mult mai potrivită.

La final, ţi-aş mai spune să nu-ţi faci obicei să FORMATEZI întreg cardul foto, când e plin, în loc să ştergi poză cu poză. Mai bine, obişnuieşte-te să te uiţi la pozele tale pe un PC, pe un laptop, decât pe display-ul aparatului. Te va ajuta să vezi poza mai bine şi să-i decizi soarta.

Şi încă ceva! Când scoţi cardul de memorie din laptop, da-i un “Safely remove”, înainte.

Citeşte şi: PERSPECTIVA merită forţată, spre deosebire de sex!

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.