Are si GRIPA orgoliul ei!

GRIPA - E902D659 3142 41F7 85D3 0EC92FC374F8 1024x683

Are si GRIPA orgoliul ei! Când dormi cu dușmanul în pat. Poate părea așa o replică dintr-un film, dar realitatea bate filmul…mai mereu. Acest articol este pentru părinții care s-au rugat în aceste zile să NU cumva să se apropie de ei gripa acestui sezon. Fix ca și noi!

“Mai rea”, spuneau despre gripă specialișții pe care chiar eu ii aveam invitați în studio la Perfect Imperfect sau cei pe care i-am văzut în materialele colegilor mei de la Stirile TVR. Ca să încep cu începutul, am mizat mereu pe vaccinare, știți deja, dar trebuie să recunosc că am fost fix că autoritățile. Gripa de anul acesta m-a luat prin suprindere!

În fiecare an, auzeam despre gripă, dar pe undeva nu am luat-o cu adevărat în serios. Noi, adulții, ca niște părinți responsabili, ne-am vaccinat. Logica noastră? Intrăm în contact cu foarte multe persoane la job, deci e bine să nu ducem ceva acasă. Anul acesta ne-am speriat, prea multe semnale că e treaba complicată cu Gripa A, așa că am zis: OK, să vaccinăm și puiul!

Ne-am pus pe căutat vaccin, căci nu se mai găsea. Cu ajutorul bunului Dumnezeu am găsit o ultimă doză într-o farmacie. Urma să facem și un rapel, la distanță de o lună. Executat vaccin la copil, care binențeles nu a fost prea încântat. Se întâmpla într-o miercuri, săptămâna trecută. A doua zi, 24 Ianuarie 2019, Unirea mică, eram acasă liberă, mă bucuram că urma să stau împreună cu cel mic. Făcusem programul deja. Urma să facem sport, să gătim ceva, să ne fie cum ne este nouă când suntem împreună –  să ne fie cald și bine! Pe dimineață, îl simt foindu-se în pat.

 • Ce e mami? Te doare ceva? 
 • Burta! 

Îl ating pe burtă și observ că era cald, mai cald decât trebuia. Părinții știu, în timp dezvolți  un  simț aparte când vine vorba de temperatura copilului. Avea un pic de febră, undeva în jur de 37.2, conform termometrului. Brusc, în capul meu au explodat un milion de întrebări fără răspuns: E de la vaccin? O fi ceva digestiv? Dacă e viroză? Ce e asta? Ce fac acum?

Am apelat rapid, văzând că îi crește temperatura, la varianta clasică de șosete cu apă, alcool și oțet, încercând mereu să gândesc pozitiv. Scrie la pediatru și vezi cum abordezi situația, Zeicescu!

Una peste alta, au urmat două zile de febră și nu prea, stare când proastă când normală, dureri de burtă, vomitat și iarăși bine. Ochii i-au devenit extrem de STICLOȘI. Când zic sticloși, zic: tulburi și foarte lucioși. Nu s-a omorât cu mâncatul, dar era impus de părinți, pentru că antitermicele luate alternativ la 4 ore nu puteau să lucreze pe un stomac gol. Așa că l-am întrebat ce vrea să mănânce. Meniu de om bolnav…GRIPA - 3235c7b3 0e8b 4744 ad79 e759fcb9f06a 300x200

Ce a vrut să mănânce?

 • supă de pui, via bunica. Să-i dea Dumnezeu sănătate!
 • compot de mere
 • biscuiți uscați
 • pâine uscată cu miere
 • sandwich cu cașcaval și un strop de jambon
 • apă, gurițe mici ca să nu vomite

Vineri seară, spre ora 22.00. După două zile în care aveam senzația că e totuși o viroză, BOOM!  Temperatură – 38.5, tuse puternică, stare de rău și somnolență. Hai la spital! Am evitat să îl duc din prima zi, știind ce aglomerată era Camera de Gardă. Nu voiam să dau vrabia din mână pe cioara de pe gard! Dacă plecam cu viroză și ne întorceam cu gripă? Dar situația era din ce în ce mai proastă. Nu mai era loc de stat acasă!

Citeste si: Când puiul este bolnav

Există momente în care inima unui părinte se face mică, mică și te ia panica.  Era unul in acele momente! Și uite-mă pe mine, ca o găină fără cap, cu lacrimile în ochi și neputincioasă. Îl ținem de mânuța mică și moale, îi spuneam să stea cu mine, să nu adoarmă și el își dădea ochii peste cap. Sincer, îmi cam venea să leșin și eu de spaimă! În același timp aș fi ucis pe oricine, dar mai ales aș fi luat eu boala lui. Orice, numai să fie bine EL! Noroc cu Claudiu, a fost cel mai calm din „curtea școlii”. A încălzit mașina și înarmați cu măști igienice, am plecat toți trei spre Marie Curie

Era un freezing rain afară și un patinoar, de îți îngheța inima și nu erai sigur că nu scapi și cu vreo fractură. Eu eram mută, așa cum sunt în general după ce întru în panică. Apoi respiri, ții puiul în brațe în mașină, faci patinaj până la spital și zici Tatăl Nostru. Executat analiză de sânge, verificat copil, mizat pe viroză.  El era într-o stare febrilă, când plângea, când adormea.GRIPA - F3637E45 DAF1 4888 9E1E 36F2AD1D78E2 216x300

Eu am cam văzut multe în viață, dar am câteva momente de BreakingNews personal. Acesta a fost  unul dintre ele. Ora 1.00, spital, apare doamna doctor cu rezultatele de sânge.

-Gripă A , pozitiv!

-Cum? Nu cred, nu cred! Breaking News! Cum mai? Cum? Abia făcuse vaccinul. Cum ai ales tu cea mai rea varianta?

-Se putea și mai rău, spune medicul. Avem copii cu gripă A, cu gripă B și copii care au venit cu amandouă!

Priveam cumva tâmpă toată situația. Atât am putut să zic. BreakingNews! Idris avea gripă, fix de ce îmi fusese cel mai tare frică. Îmi explodase mintea, jur! Și uite așa, viața te lasă mut și neputincios, frustrat și cu sentimentul că dacă făceai mai repede vaccinul, poate nu ajungeai aici. No, vă zic, are și GRIPA orgoliul ei. Doar nu era să stea să ne aștepte! Ironic, nu?

Pe tot parcursul vizitei la spital, prietenul lui Idris, Robotul, nu a fost lăsat din mânuță. Și când agoniza săracul….îl ținea strâns.GRIPA - 11DAD35B 1915 4294 9467 2B03DD8D60DB 225x300

Acum să ne uităm la tratament. Nu este foarte complicat, continui cu partea de antitermice ( la 4 ore sau la 8, în funcție de starea febrilă) și introduci, la 12 ore, Tamiflu ( atentie – la prima doză dă stare de greață!).

Mă rog, întâi mai trebuie să îl și găsești la farmacie… Pleci de la spital și te apuci la 2 noaptea să cauți  Tamiflu, singurul medicament antiviral recomandat. Și cu copilul în brațe speri, după două farmacii non-stop, că a treia o să fie cu noroc. A fost, slavă Domnului! Și uite așa la 3 dimineața, într-o seară de vineri, trăiești la propriu the  Friday Fever. No, așa e viața…ironică uneori!

Ce este TAMIFLU ? Fiecare capsula contine fosfat  de oseltamvir. Se găsește în varianta de 30mg, 45 mg, 75mg. Singura reacție pe care am resimțit-o  a fost o ușoară greață la primele administrări. La patru ani jumătate și 16kg, Idris a luat doza de 45 mg/ 5 zile. Eu, adult, 75mg/ 5zile.

După  10 minute de la prima doză de Tamiflu (4,5 ml) vomita din nou, iar noaptea de vineri spre sâmbătă a baletat între stări febrile, dureri de tot felul, stări de vomă și plânsete. Și tu scapi termometrul din mâna, îl faci pilaf, îți dai două palme și zici că mâine o să fie mai bine. Mai ales că știi de la specialist că dacă starea devine și mai proastă, mergi direct la Babeș, la infecțioase, pentru posibilă internare. Ferească Dumnezeu! Să gândim pozitiv, Zeicescu!

Cam așa au arătat primele zile din capitolul GRIPĂ tip A. Când îl vedeam în starea aia de rău îi spuneam:

– Luptăm , luptăm, luptăm și câștigăm!

O fi zis săracul că sunt nebună, dar simțeam nevoia să îl fac pe el să se simtă puternic. Eram un fel de antrenor de la Exatlon, care lui îi place foarte mult. Încet, încet, febra a scăzut, starea a devenit mai bună, am stat mult în pat, băut lichide cât am putut, uitat la zeci de basme românești pe televizor, colorat cu cariocile și mult somn. Avea episoade mici de somn, îl lăsam să doarmă oricât.  Povestea cu rele a durat la noi cam  patru zile. Spre a cincea zi nu a mai făcut febră noaptea. A fost prima victorie! Am scăpat de febră, au început mucozitățile lichide abundente și nas înfundat. O zi. Am scăpat și de ele. Mai avem un pic de tuse și uneori suntem ușor morocănoși, e firesc.

Ce am învățat?

 • În caz că te găsești într-o situație similară, cu febra mare, tuse, dureri de burtă, vărsături, stare de rău  – mergi și fă testul de gripă.
 • Nu da tratament după ureche sau din ce ai citit pe internet. Consultă un medic!
 • Întotdeauna se poate și mai rău, dar calmul e esențial.
 • La anul facem vaccinul din timp!

PS: Ce s-a mai întâmplat? Am luat( deși am stat cu mască mereu) și eu gripa de la copil. HaHaha! V-am zis că are și GRIPA orgoliul ei!  Bonus, Zeicescu! Norocul meu a fost ca, vaccinată fiind, m-am simțit rău doar o zi.  E drept, aceleași simptome –  arsuri în piept, tuse seacă, ochi sticloși, incredibile dureri la nivelul musculaturii, dureri de cap și vărsături. Da, și la adulți prima doză de Tamiflu dă o imensă senzație de greață. Acum suntem bine, începem să mâncăm mai bine, facem dezordine în casă, parlamentăm și din când în când suntem obosiți sau morocănoși. E clar că își revine! LOL!

În aceste câteva zile au fost câteva întrebări firești primite de la apropiați sau colegi în legătură cu gripa. Am să răspund la câteva, din perspectiva omului care a trăit pe pielea lui.

 • A meritat să faci vaccin? Da, a meritat, am suferit mai puțin.
 • Nu crezi că a fost de la vaccin? Vaccinul nu dă gripă, el o luase deja. Cum s-ar spune, ghinion!
 •  A funcționat TAMIFLU? Da, cam de la a doua doză la Idris s-a simțit ameliorarea stării gripale.
 • Unde se găsește? Noi l-am găsit ( varianta 75mg) la Farmacia Donna – program non-stop, zona Tineretului.
 • Cât costă? 80 ron
 • Cum îi pregeai doza de medicament? La sfatul medicului, dizolvam în 7,5 ml apă plată, o pastilă de 75mg. La final, luam cu dozatorul de la Panadol sau Nurofen- 4,5 ml medicament.
 • De unde am luat gripa? Nu știm de unde ne-am pricopsit cu ea, la grădiniță nu sunt alte cazuri, la job nu e nimeni afectat. I-a plăcut ei de ăsta micu’. Ce să mai zic…
 • A făcut febră mare? La noi nu a depășit 38.6, moment în care am intervenit cu supozitor cu Novocalmin( seara în care am mers la spital!)

Au fost câteva zile grele pentru Idris, dar ce a fost mai rău a trecut. Multumesc lui Dumnzeu!  Povestea noastră să vă ajute, să aveți răbdare, credință și ….calm! Și poate totuși nu luați gripă, zic. Orice ar fi, experiența noastră are particularitățile ei, sfatul medicului este cel care contează MEREU. În final, gripa NU alege! Așa că să auzim de bine! Sănătate la puiuți!

Citeste si: Zeicescu, un deceniu în online?

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.