Hai sa ne mutam in Regatul Fericirii!

- butan111

In cautarile mele  care includ liniste si armonie interioara, am spus de mai multe ori ca m-as muta in alta tara. Inca nu am abandonat, dar ceva din mine imi spune ca intr-o zi am sa fac pasul asta, pas la care nu ma gandisem acum cativa ani. Poate venirea pe lume a lui Idris si nevoia din ce in ce mai acuta de calm si serenitate, ma face sa vad lucrurile putin diferit. Poate am si imbatranit putin si bateriile se incarca mai greu.  Sau poate doar m-am saturat de lupte sterile si sentimentul ca schimbarea vine prea greu. Cel mai mult imi place cand prietenii mei imi trimit articole care se potrivesc la fix cu partea calma a sufletului meu. Partea razboinica se simte bine in Romania, in permanenta incercare a de a schimba lucrurile si de a gasi un viitor mai bun. Mirela Buia a fost alaturi de mine  din luna a 4-a si pana dupa ce am nascut. Ce face ea? Cu ea am facut sport in fiecare saptamana, pe vremea cand eram gravida. Ea i-a facut primele masaje profesionite lui Idris. Asa ca Mirela este buna la casa omului. Sa va mai spun ca e si fecioara ca mine? Comunicativa, vesela ca o vrabiuta si intr-o continua dezvoltare. Daca aveti nevoie de ea, o gasiti aici : Mirela Buia.

De la ea, ca sa nu ma abat de la subiect, am primit „adresa” Regatului Fericirii. Citeam si citeam si realizam ca noi stam cu stresul si tensiunea la cote maxime…iar altii sunt zen si pot raspunde rapid  la intrebarea: Esti fericit? 

- vseobshhee narodnoe schaste v butane 8

Este vorba despre locuitorii din Regatul Bhutanului. Care regat? Daca wikipedia il recunoaste, inseamna ca nu va mint. Vezi aici : Regatul Bhutanului

sursa: atelierezoetno.wordpress.com

„Regatul Bhutan este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Este un regat mic, situat între India și China, pe versantul sudic al marelui Masiv Himalayan. În funcție de altitudine, Bhutanul are mai multe zone climaterice – de la montană la subtropicală. Butanezii își denumesc regatul Druk Youl sau Druk Cenden (țara dragonului ce stăpânește tunetul). Multe milenii la rând țara a fost perfect izolată de lumea exterioară de către masivul Himalaya. ceea ce a permis păstrarea nealterată a unei culturi autentice, unice și fascinante. Religa oficială a Bhutanului este buddhismul tantric.- bhutan a52sv

Ministerul Fericirii

Guvernul Bhutanului a considerat că este absurd să se bazeze în evaluarea bunăstării populației țării pe asemenea indicatori irelevanți ca PIB (produsul intern brut) 🙂 Așa că a inventat un alt indicator – Gross National Happiness (Indicatorul Naționalal Fericirii) Acesta  a fost legiferat prin Art.9 al Constituției Bhutanului, care sună așa: ”Scopul principal al activității Guvernului este atingerea fericirii de către fiecare cetățean al țării”!  Întreaga strategie de dezvoltare națională se bazează, dacă vă vine să credeți, pe acest Gross National Happiness! Așa că a apărut un nou minister – MInisterul Fericirii. (Recunosc, eu am rămas ca la dentist,citind asta!)

Ministerul Fericirii a organizat câteva conferințe internaționale, la care au fost invitați mai mulți specialiști de frunte din Occident (incluzând câțiva laureați Nobel în economie) în scopul dezvoltării unor strategii și metode de calcul performante a Indicatorului Național de Fericire, o rezultantă a situației economice din țară plus nivelul de satisfacție al populației. Unul dintre termenii principali în această formulă elaborată este….zâmbetul și frecvența lui!

”Sunteți fericiți?”

Înterbarea ”Sunteți fericiți?” este adresată oficial tuturor cetățenilor în timpul recensământului populației. La ultimul recensământ din 2005:

  • 45,2% din bhutanezi au răspuns ”sunt foarte fericit”,
  • 51,6% ”sunt fericit” 
  • 3,2% ”nu sunt fericit”.

Regele Bhutanului este cel mai tânăr monarh din lume ( e născut în 1980), fiind extrem de iubit și respectat printre supuși, dar și peste hotarele regatului. După căsătoria sa cu o frumoasă fiică de aviator ( nu a contat sângele nobil,ci iubirea! :))), indicele de fericire la nivel național a crescut cu câteva procente.(wooow, asta deja suă a conștiință colectivă, ca în stupul de albine!) „.(sursa: atelierezoetno.wordpress.com)

- butan11

- 0c4b71401f1e66ad94899ee4bec715af

citeste continuarea aici: atelierezoetno

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.