Heroina digitală. Ecranele transformă copiii in dependenți

heroina digitală - r  t  cit COPILUL 1024x682

Când vine vorba de parenting cel mai tare mă sperie lucrurile pe care nu le pot anticipa sau nu le pot controla. Știu, am o viață întreagă să mă zbat între aceste stări. Când spun că mă sperie lucruri pe care nu le pot anticipa… mă refer, printre altele, la evoluția tehnologiei. Am citit de curând un articol care m-a cutremurat. M-am băgat în pat gândindu-mă cum e mai bine să abordez problema.  Heroina digitală. Ecranele transformă copiii in dependenți

Pe scurt, articolul din NYpost vorbește despre felul în care reacționează creierul copiilor înainte de 10-12 ani la întâlnirea cu jocurile pe tabletă. In articol este prezentată povestea lui Susan care are un băiețel de șase ani, John. Pentru că s-a gândit că nu îi va  face rău, Susan l-a lăsat pe John să se joace  Minecraft.

La început situația părea chiar în regulă. John juca un joc creativ, Susan era mulțumită. În timp, John a început să stea din ce în ce mai mult cu ochii în tabletă. Îi plăcea jocul atât de tare,  încât a început să își piardă pasiunea pentru baseball sau alte activități în aer liber.  Intr-o dimineață John s-a trezit și i-a spus mamei că el visează imagini din Minecraft, pe parcursul nopții.

Susan realizează că nu e vorba doar de o imaginație bogată și înțelege că există o problemă. Femeia primește confirmarea faptului că ceva este suspect în momentul în care încearcă să îi ia copilului tableta. Încercarea duce la episoade cu furii și crize emoționale.  Se minte singură și îi mai dă tableta, din când în când. Fiind în faza de negare, Susan își spune că e vorba totuși de ceva educativ.

Intr-una dintre seri, Susan realizează că situația e foarte gravă.

” Am intrat la el în cameră. El trebuia să doarmă la ora aia. Îmi era frică. L-am găsit stând în pat cu ochii larg deschiși. Erau injectați. Lână el în pat era tableta. Părea să fi într-un fel de transă. „

Femeia și-a scuturat copilul de câteva ori pentru a-l scoate din starea respectivă. Ceva era foarte grav! Era vorba de dependență. Tehnologia este atât de atractivă pentru noi toți, cu atât mai mult pentru copii, pentru că îți crește nivelul de dopamină – neurotransmițătorul stării de bine- Efectul este asemănător unui orgasm mental, pe care un adult îl poate recepta cu filtrele mult mai bine dezvoltate.

heroina digitală - tehnologia

Acest efect adictiv i-a făcut pe unii specialiști americani în neurostiință să numească ecranele drept cocaina electronică, iar cercetătorii chinezi le-au catalogat ca heroină digitală. Creierul copilului tău când joacă Mindcraft arată ca un creier al unei sub influența drogurilor, spun specialiștii.

Nu e de mirare că este o misiune dificilă să recuperezi tableta de la copil sau să observi cât de agitați devin caând timpul pentru joc este întrerupt. Sute de studii arată că ecranele cresc nivelul de depresie, anxietate și pot duce la episoade psihotice, sau ruperea de realitate.

Rezultatele oficiale ale unei cercetări realizate în 2013, de Academia Americană de Pediatrie sunt îngrijorătoare. Copiii de 8-10 ani petrec în jur de opt ore pe diverse gadget-uri, în timp ce alescenții petrec în jur de 11 ore în fața ecranelor.

În plus, din lucrarea semnată de doctorul  Kimberly Young, reiese că dintre studenții americani care folosesc internetul, 18 % suferă de dependența de tehnologie. Există copii care au învățat să folosească un smartphone înainte de a articula primele cuvinte!

Am citit și m-a luat panica. Idris, ca și alți copii de vârsta lui este pasionat de orice înseamnă telefon sau tabletă. În momentul în care  am realizat cât de tare îl atrag, telefonul și tableta au devenit dușmanii mei. Dupa ce am citit acest articol, promit să fiu chiar și mai riguroasă! Ceea ce vă doresc și vouă.

Traducere și adaptare după : NYPost

Follow :Fotograv

heroina digitală - divorce2 3071014b1 150x150Citeste si:  LECȚII de viață pentru copilul tău

Ai si tu un text pe care vrei sa-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: emmazeicescu@gmail.com

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

 

 

 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.