Iertarea este o ALEGERE sau o PUTERE ?

Iertarea este o ALEGERE sau o PUTERE ? - anger title image tcm7 187841

Text de E. Mara

A fost o săptămâna grea. Nu știu cum a fost pentru tine, dar pentru mine a fost înfiorătoare. Plăți de făcut, termene de respectat, frustrări din viața de zi cu zi și prea puțină odihnă. Bine că e weekend, jur!

Cineva îmi povestea ieri despre un conflict și m-a întrebat ce cred. Este iertarea o putere sau o alegere? Intrebrea a picat perfect. Eram supărată deja pe cineva, așa că m-a pus pe gânduri. Și pe măsură ce mă gândeam,  realizam că este puţin din fiecare.

Iertarea este o ALEGERE sau o PUTERE ? - forgivesursa foto: apa.org

Ca să poți ierta, trebuie să alegi să faci asta.  Sunt sitaţii când poate să fie destul de greu, mao ales când dai nas în nas cu unele persoane, cu adevărat malefice. Însă și iertarea ca și orice altă calitate poate să fie antrenată. Fie că cineva în trafic ți-a tăiat calea, cineva te împinge și verși cafeaua pe tine, în fiecare zi, avem ocazia de a alege BUNĂTATEA.

Pentru unii, iertarea vine natur.  Sunt persoane care sunt pur și simplu prea fericite și detașate ca să lase pe cineva să le strice zen-ul și să le rănească. Și asta dragilor este un lucru extraordinar. Tu cunoști pe cineva? Pentru noi restul „păcătoșilor”, iertarea e o treabă al naibii de grea. Nu e cea mai simpla misiune să nu lași supărările,  să nu te afecteze, să nu-ți strice buna dispoziție. Concluzia mea? Iertarea înseamnă libertate! Cu cât poți ierta mai ușor și mai repede, cu atât vei fi mai liber. Și nu, a ierta nu înseamnă a fi de acord cu ei, indiferent de conflict. Poți ierta pe cineva cu care nu vrei să mai vorbești niciodată.
Și chiar dacă iertarea este una din cele mai sigure căi către libertatea și serrnitatea emoțională, știu că poate fi dificil să faci asta. Ai nevoie să-ți dorești asta și trebuie să ai în tine PUTEREA asta.

Iertarea este o ALEGERE sau o PUTERE ? - anger title image tcm7 187841Sursa foto: psychologies.co.uk

Uite câteva sfaturi care îţi vor fi de ajutor:

  • Gândește-te la ce te-a supărat– Nu te gândi la ce ți-a mai făcut acea persoană, nu căuta în „arhiva personală” și alte răutăţi din altă perioadă. Dacă vei face asta, îți va fi mai ușor.
  • Gândește-te și la cealaltă persoană –  Încearcă pe cât posibil să te pui și în locul lor, au făcut-o intetionat? E posibil că ei să creadă cu adevărat că sunt îndreptăţiţi să acţioneze așa? Poate au vrut să te ajute și nu au știut cum să îţi spună altfel.  Ai să vezi că lucrurile căpăta o altă nuanța.
  • Gândește-te la tine – O dată analizată situația și persoana care te-a rănit e timpul să te uiți în interiorul tău. Ai să-ți dai seama cine ești. De ce te rănește atât de mult situația? Poate ai avut o zi proastă și iei lucrurile foarte personal? Încearcă să vezi imaginea de ansamblu.
  • Gândește-te la viitor–  După ce ai făcut tot ce ți-am zis mai sus, e timpul să vezi ce vei face pentru tine și pentru ceilalți. Are rost să ții acele sentimente negative, are rost să te umpli de frustrare? Are rost să fii nefericit/a? Indiferent de situație, răspunsul este NU.

Lumea ta și a celor din jur nu va fi mai frumoasă. Iartă, fii BUN!

Ai totul de câștigat dacă IERŢI și NIMIC de pierdut. Gândește-te!

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.