Nu IGNORA durerea la sân!

sân - dureresani

Nu IGNORA durerea la sân! România este, în continuare, țara cu cele mai multe cazuri de cancer la sân și, din păcate, cu rata cea mai mare de mortalitate. Tocmai de aceea, atunci când o femeie simte dureri la sâni, trebuie să meargă de urgență la un medic.

Aproape 70% din femei s-au confruntat, la un moment dat, cu durere de sâni. Acest simptom prezent mai ales la femeile tinere are, de cele mai multe ori, cauze hormonale. Denumită medical mastodinie, durerea de sân este îngrijorătoare pentru cele mai multe femei, fiind unul dintre motivele frecvente ale prezentării la medic. Poate apărea la unul sau la ambii sâni, fiind însoţită adesea de senzaţia de tensiune, de arsură sau junghi. Alteori, poate iradia axilar, spre membrul superior şi chiar spre baza gâtului.

De ce apare

La femeile tinere, de multe ori, mastodinia debutează înaintea menstruaţiei. Se succede ciclic, având cauze hormonale şi afectează ambii sâni. În schimb, cea care nu are legătură cu menstruaţia afectează, de regulă, un singur sân. Poate fi prezentă şi în sarcină, înainte şi în timpul menopauzei, mai ales dacă se urmează tratamente de substituţie hormonală. La femeile aflate la menopauză, durerea mamară seamănă mai ales cu o înţepătură. Unele probleme mamare (chisturi, traume), infecţiile sânilor şi administrarea anticoncepţionalelor orale sau a tratamentelor de infertilitate sunt alte cauze ale mastodiniei.

Foarte rar, durerea locală poate însoţi cancerul mamar, cel mai frecvent în stadii avansate, sau mastita carcinomatoasă, o formă de cancer care apare mai ales la femeile tinere. Pentru atenuarea durerilor de sâni, poartă un sutien ferm (nu stâmt), limitează consumul de cafea, de ciocolată şi evită grăsimile. Poţi folosi un unguent cu antiinflamator. Durerile mamare premenstruale care au un caracter intens, ce perturbă efectuarea treburilor zilnice,pot fi reduse cu ajutorul unor analgezice.

Sursă foto: unica.ro

Citește continuarea pe Adevărul.ro

sân - Virusul HIV SIDA acdb57aace 150x150Citeste si: Virusul HIV poate fi vindecat. 

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.