IMAGINEA ZILEI – Brâncuși, 142 de ani de la naștere!

Brâncuși - sleeping child head 1890567 1280 1024x768

IMAGINEA ZILEI – Brâncuși, 142 de ani de la naștere! Născut la Hobita, Gorj, în data de 19 februarie 1876, Constantin Brâncuși este unul din cei mari artiști ai secolului trecut, unul care, însă, a fost mult timp renegat de țara sa.

În 1904, Brâncuși pleacă pe jos la Paris. Face o oprire la Munchen iar apoi o ploaie torențială care îl îmbolnăvește de pneumonie îl forțează să ia trenul până la Paris.

În 1905, a luat concursul de admitere la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts şi a lucrat în atelierul lui Antonin Mercié. A modelat câteva capete de copii, bustul Victoriei Vaschide şi pe cel al tatălui ei, dr. Zaharia Samfirescu. A făcut parte din „Cercle des etudiants roumains”, alături de George Enescu, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, C. Levaditi, Duiliu Marcu, Ion Pillat, Ștefan Popescu, Theodorescu-Sion, Camil Ressu şi alţii, conform Radioromâniacultural.ro.

Citește și: Brâncuşi este inspiraţia lui Stéphane Rolland în noua colecţie haute couture

În 1907, pe 27 martie, Constantin Brâncuşi îşi închiriază un spaţiu unde va fi situat atelierul acestuia, realizând prima lucrare, numită  “Sărutul”. Până în 1940, când avea să definitiveze şi ”Poarta sărutului”, amplasată în parcul central din Târgu Jiu, artistul a mai reluat aceeaşi temă de mai multe ori. Tot în 1907, Brâncuşi a primit comanda unui monument funerar pentru cimitirul din Buzău, lucrare pe care o va numi „Rugăciunea”.

În anul 1914, Constantin Brâncuşi a organizat prima sa expoziţie în America, într-o galerie de artă din New York. Cu puțin înainte de moartea sa, artistul a lăsat prin testament României atelierul său de la Paris și mai multe opere, însă regimul comunist avea să refuze acest lucru.

Sursă foto: Pixabay

Continuare știre pe Capital.ro

Brâncuși - coloana fara sfarsit 1 90x90Citește și: Coloana Infinitului prostiei românești

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.