IMAGINEA ZILEI – Mihai Eminescu

Eminescu - Eminescu

IMAGINEA ZILEI – Mihai Eminescu. 15 ianuarie înseamnă doar Eminescu. Despre poetul nostru nepereche s-au scris oceane de rânduri și, cu toate acestea, mereu va mai fi câte ceva de spus. Imagini cu Mihai Eminescu nu există foarte multe dar una dintre ele este, fără îndoială, cunoscută de la cei mai mici la cei mai mari. Care este povestea portretului lui Mihai Eminescu?

Portretul care a fost considerat o bună perioadă de timp imaginea reprezentativă a poetului îi aparţine lui Franz Duschek (foto), un fotograf ceh care-şi avea studioul pe Str. Franklin din Bucureşti. Fotografia a fost realizată în perioada 1880-1883, atunci când Eminescu avea în jur de 30-33 de ani, şi a fost publicată de Titu Maiorescu într-un medalion cu portretele membrilor asociaţiei culturale Junimea;acesta e şi motivul pentru care poetul a ajuns în atelierul lui Duschek. Portretul a fost folosit ulterior în volumul princeps intitulat Poesii, dar şi în revista „Familia”, la moartea lui Eminescu, în 1889.

Citește și: Cristina Tunegaru, tânăra care s-a lut la trântă cu Eminescu

Ca fotograf al Curţii, Franz Duschek era apreciat de clientela aristocrată a epocii. Cunoscut în rândurile protipendadei bucureştene, îşi anunţase cu emfază deschiderea studioului în care îl va fotografia mai târziu pe Eminescu:„Îmi permit a face onorabilul public atent că posiţiunea favorabilă a actualului meu atelier ’mi permite de aci înainte a efectua în modul cel mai bun recepţiuni fotografice, în toate zilele, în orice timp, senin sau nouros, şi, prin urmare, sînt în plăcuta posiţiune a asigura că voi putea satisface orice justă acceptare a unor public ce-mi va visita atelierul“.

Continuare pe: Historia.ro

Eminescu - eminescu 90x90Citește și: Eminescu. Fală în mijlocul pieței 

 Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.