Înălțarea Domnului sau Ispasul – tradiții ca să fie bine tot anul

Înălțarea Domnului - Screenshot 167

Înălțarea Domnului sau Ispasul – tradiții ca să fie bine tot anul. Sărbătoarea Înălțării Domnului este cea care încheie practic perioada pascală, pregătindu-ne pe noi și pentru cealaltă mare sărbătoare ce va veni peste 10 zile, Pogorârea Duhului Sfânt. Fiind un mare praznic împărătesc, și Ispasul, așa cum este denumită popular ziua de azi, are foarte multe tradiții frumos păstrate de oameni de-a lungul anilor.

Întocmai ca la sărbătoarea Învierii Domnului, de Înălțare se roșesc ouă iar credincioșii se salută cu ”Hristos S-a Înălțat! Adevărat S-a Înălțat” de azi și până la Odovania praznicului.

Citește și: Simona Gherghe a născut! Fetița va purta numele de Ana Georgia

Tradiții de Înălțarea Domnului:

  • Se poartă foi de nuc la brâu, pentru că se spune că și Mântuitorul le-a purtat la Înălțare.
  • Se bat cu leuștean vitele ca să se îngrașe
  • Se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar, ca să se nască cât mai mulți viței.
  • De Ispas nu se dă foc și sare din casă
  • Tot astăzi se dă de pomană pentru morții din neam, pentru că se spune că în această zi ei se întorc la cer, după ce au petrecut prin preajma casei toată perioada Pascală.

Tot în această zi prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din anii 1999 şi 2001, Înălţarea Domnului a fost consfinţită că Zi a Eroilor şi că sărbătoare naţională bisericească. În această zi, bisericile româneşti din ţară şi din străinătate sărbătoresc pe toţi eroii români care au căzut pe câmpul de lupta pentru credinţă, dreptate, întregirea neamului sau apărarea ţării.

Sursă foto: Basilica.ro Instagram

Înălțarea Domnului - Screenshot 166 150x150Citește și: Rețeta zilei – Irish Coffee înghețată

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.