Înălțarea Sfintei CRUCI – tradiții și superstiții la mare praznic

Înălțarea Sfintei CRUCI - Totpals Daily News11

Înălțarea Sfintei CRUCI – tradiții și superstiții la mare praznic. Pe 14 septembrie, Biserica Ortodoxă cinstește două momente importante din istoria creștinismului, legate de aflarea și arătarea Sfintei Cruci pe care  fost răstignit Mântuitorul Hristos.

Pe 14 septembrie 335, Împărăteasa Elena, mama Împăratului Constantin, afla la Ierusalim, crucea pe care a fost răstignit Hristos. Pentru a confirma autenticitatea ei, Crucea a fost apropiată de sicriul unui mort, iar la atingerea de ea, acesta a înviat. Pentru că mulțimea de oameni dorea să vadă darul sfânt, Crucea a fost înălțată de către Patriarhul Macarie, împreună cu Împărăteasa Elena, și astfel ea a putut fi văzută de toată  lumea.

Al doilea eveniment major legat de Sfânta Cruce și de data de 14 septembrie este cel al recuperării ei de la perși, de către Împăratul Heraclius, care la 14 septembrie 630 o așeza din nou în biserică spre închinare. Odată cu procesiunea din 634, ce a ținut de la Ierusalim la Constantinopol, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci s-a extins în toată Biserica Răsăriteană.

TRADIȚII de Înălțarea Sfintei Cruci:

  • este zi de post, întrucât ne aduce aminte de Patimile și Moartea Domnului Hristos
  • vestește sfârșitul verii și încpeutul toamnei
  • de Înălțarea Sfintei Cruci, se închide pământul, care ia cu el insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la vederla începutul primăverii.
  • în unele zone se sfințesc via și butoaiele de vin.

SUPERSTIȚII de Înălțarea Sfintei Cruci:

  • nu este bine să mâncăm usturoi, nuci, prune și pește.
  • nu e voie să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile
  • se recomandă post negru, pentru vindecarea sufletului și trupului.

Sursă foto: totpal.ro

Citiți continuarea pe Știrileprotv.ro

Înălțarea Sfintei CRUCI - Maria 768x536 150x150Citeste și: Cum am cunoscut-o pe MARIA. Credința e în suflet !

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.