Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci – Cârstovul viilor!

cruci - cruce 1024x682

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci – Cârstovul viilor! Ziua Sfintei Cruci este o zi plină de semnificații și tradiții în cultul ortodox. Este prima mare zi de post din noul an bisericesc, zi în care se cinstește crucea pe care a fost răstignit Hristos.

În tradiția populară românească, această zi este asociată cu momentul în care începe toamna, moment în care pământul înghite toate insectele, reptilele și plantele pe care le-a lăsat libere la începutul primăverii. Tot în această zi se sfințește vinul, pentru ca și în anul ce vine oamenii să aibă o recoltă bogată.

Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi astăzi. Ei trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. În serile culesului, podgorenii fac focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură şi muzică. Pe 14 septembrie, la biserică se sfinţesc busuiocul, menta, măghiranul şi cimbru, considerate plante magice. Acestea îi apară pe credincioşi de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ogradă. Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă.

Citește și: Donald Trump, din nou bunic, pentru a noua oară!

Din punct de vedere religios, astăzi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite legate de lemnul Sfintei Cruci: Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos şi Sfinţirea bisericii Sfântului Mormânt, construită deasupra mormântului Domnului de către împăratul Constantin cel Mare.

Înălţarea solemnă a Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus pe Muntele Golgota de către episcopul Macarie al Ierusalimului, a avut loc în ziua de 14 septembrie în anul 335. La acest eveniment solemn, documentele vremii precizează că au participat numeroşi episcopi şi foarte mulţi credincioşi, iar episcopul Macarie a dorit ca toţi cei prezenţi la eveniment să vadă Cinstita Cruce.

Sursă foto: dreamtrips

cruci - honey 1006972 960 720 150x150Citește și: Produsele apicole – eficiente pentru întărirea imunității copiilor

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.