Începuturi

vara - turquoise 2614065 960 720

Articol scris de Beatrice Holdon. Începuturi. Parcă mai poţi să-ţi păstrezi energia, cumpătul şi buna-dispoziţie într-o zi pagână în care nimic nu-ţi iese cum trebuie? Vara are darul ei de a te răsfăţa în fel şi chip satisfăcându-ţi toate, dar absolut toate poftele la care te-ai gândit din timp ( pentru că meriţi, pentru că pur şi simplu e vară, pentru că ai economisit). Pe lângă acestea te mai răzbesc şi altele la minut, proaspete, aburinde, gata să le arăţi toată consideraţia şi să ţi le îndeplineşti.

Vara îţi aduce relaxare. Degajat, eşti într-o visare cu ochii deschişi fixându-ţi privirea spre mare sau spre plajă, spre cer sau spre munte, depinde pe unde te afli şi spre ce îţi fluturi mai întâi genele. Inunzi din când în când papilele gustative cu dulceaţă din pulpa vreunui fruct exotic sau cu o sorbitură dintr-o băutură fandosită în 3 culori. Şi toată nebunia asta se întâmplă la o terasă selectă la care eşti conştient că până anul viitor nu îţi permiţi să mai calci.

Vara te simţi carismatic şi puternic, eşti odihnit şi gândurile îşi dau coate, se îngrămădesc trăgându-ţi ocheade ca să alegi dintre ele pe cele mai de soi şi să le incluzi în lista ta de priorităţi.
Da, dar nu acum, din toamnă! Cum vine toamna termini cu prostiile, cu dezmăţul şi leneveala şi devii om de acţiune! Da, da!

Din toamnă ai planuri mari! Vrei să te schimbi, să-ţi ajustezi comportamentul pe ici pe colo, să fii mai bun, mai drept cu toţi, mai cinstit cu tine însuţi, să nu mai pierzi nicio ocazie şi să te pui în valoare, să-ţi faci curaj şi să demarezi proiecte pe care le crezi importante, răsunătoare şi prin asta să te simţi în sfârşit împlinit!

Nu, nu o să te mai laşi dus de nas, de nimeni şi mai ales de nimic, de nicio tentaţie, vrei să te reinventezi. Ai chef în sfârşit să investeşti în propria persoană, vrei să-ţi acorzi atenţia cuvenită!

Din toamnă vei socializa mai mult, o să–ţi schimbi stilul, o să devii mai elegant. Şi o să începi de la hrană, de acolo ţi se trage, prea te îmbuibi şi ai pofte, prea înghiţi de toate cu nemiluita şi pe urmă te plângi că te simţi greoi şi uite ce slăbături sunt alţii! Cum or reuşi să se menţină aşa, pe ei de ce nu-i apucă niciodată foamea?

O să ieşi din casă să faci sport! Sport în faţa televizorului ai mai încercat tu, după cinci minute deja erai mândru de tine, asudat şi o lăsai baltă repede. O să ieşi afară să faci mişcare multă, alergare nu glumă, îţi iei şi echipament în tendinţe – jambiere fosforescente, vezi tu, între timp mai întrebi şi pe alţii. Şi un câine, neapărat un câine! Te face să te simţi responsabil, asta-i clar! Mai uman, mai…

De la toamnă o să inveşteşti banii doar în ce se merită: ieşiri elegante la teatru, concerte bune (de operă!), cărţi care să te deştepte. Şi nu, nu o să-ţi mai cheltui tot salariul pe câte o haină sau pe o pereche de pantofi de care te plictiseşti până a doua zi! Până la urmă poate îţi iei chiar şi o bicicletă, de ce nu? Sau, dacă stai bine să te gândeşti, n-ar fi rea o altă maşină! Ai putere de muncă, te descurci! Şi o să mănânci mai cumpătat! Îţi faci program regulat de masă, deocamdată intri la dietă pentru că eşti după vacanţă şi pe urmă când revii la forma iniţială, te menţii cu salate şi cu cereale. Hai că nu-i greu!

Din toamnă! Câte o să faci de la toamnă! Ce or să se mai mire toţi de schimbare! Ce impresionaţi vor fi!
Altădată priveai sosirea toamnei cu ochi mici şi răi, ai fi vrut ca vara să nu se mai termine niciodată, oricum ţi s-a părut întotdeauna prea scurtă pentru cât chef de viaţă ai în general şi cât de mult îţi place să te distrezi. Dar acum nu, toamna vine la timp, e pe drum, deja se simte o adiere în aer, aşadar se apropie anotimpul schimbării şi al noilor începuturi! Eşti atât de nerăbdător să –ţi pui în aplicare planurile, să-ţi încerci ideile, că ai şi uitat cât de parşivă poate fi toamna!

Toamnei îi place să se joace cu tine: capricioasă, e când violentă când dulce, ca o bomboană căreia îi păstrezi mult timp aroma lipicioasă pe buze. Molcomă, visătoare sau dureroasă şi rece. Ce să mai înţelegi de la ea, cum să rămâi vertical? Chiar ea te învârte pe degete într-un amalgam de sentimente, letargii şi înfrigurări, pe urmă îţi dă aşa un val de jovialitate, pentru ca la sfârşitul zilei să te simţi repede şi fără motiv istovit.

Ştii că eşti capabil de atâtea, dar poţi să te apuci de ceva când uite şi tu ce vreme e afară!? Nu mai fii aşa dur cu tine, bucură-te de ziua asta cu 28 de grade, ieşi prin parc, nu-i pic de vânt, priveşte păsările călătoare cum au împânzit cerul, culege frunze ruginii, castane, ghinde, ce s-o găsi, şi ce dacă nu ştii ce să faci cu ele după aceea! Lasă razele de soare să-ţi împrospăteze bronzul, uite că se prelungeşte vara, păsările astea s-au înşelat de data asta! Ce frumos e afară, orice pretext e bun pentru o excursie de –o zi ca să revezi marea, muntele, să retrăieşti clipele superbe din vacanţă!

Fii serios! Aşa ceva nu există! Cum să te apuci de dietă? Ai o grămadă de prieteni renumiţi pentru festinurile pe care le organizează, cum ar fi să vrei tu frunze de salată când ei s-au pregătit cu fripturi şi sărmăluţe? Ai chiar o problemă de neînţeles dacă ţi-ai pus ambiţia să refuzi aşa ceva!

Fructele şi legumele de prin piaţă parcă au ochi şi gură, pe cuvânt! Te strigă, te cheamă, te îmbie să le cumperi pe toate! Mai ales când te ia un frison şi cerul e plumburiu rău, atunci cade tot greul peste umerii tăi şi-ţi încolăceşte picioarele în drumul spre casă, lenea te cotropeşte, foamea e crâncenă şi te mai ţine în viaţă doar imaginea din minte a mesei din bucătărie plină ochi cu plăcintă de dovleac sau cu mere, cu tocăniţă de ciuperci ( ar merge şi un pui cu măsline şi cu praz, o ciorbă cu multă carne acrită cu zeamă de varză, ca la olteni). Doamne! Nişte clătite cu pui şi smântână şi nişte cartofi cu afumătură la cuptor! Un tort de frişcă! Ce bun ar fi şi un compot de piersici!

Nu sta aşa! Fă-ţi pofta că altfel leşini! Pe urmă să te delectezi cuminte în faţa televizorului cu ciocolată caldă până te ia somnul. Ce teatru? Mai iese cineva afară pe o vreme ca asta şi când te simţi aşa ghiftuit? Poate doar actorii, că sunt obligaţi să ţină piesa, dar tu, lasă că îţi găseşti altă zi să ieşi în lume!
Dar şi ideea asta a ta cu mişcarea în aer liber! Pe cuvânt acum, altă treabă n-ai? Plouă cu găleata şi ţie îţi arde să alergi de unul singur pe trotuare? Citeşte ceva, dar ce să citeşti că parcă nu te atrage nimic, ai aşa o dispoziţie, de zici că vine sfârşitul lumii!

Citește și: Îngrijorați de un Rege, ne-am pierdut o regină, Stela Popescu

Ce frumoasă e toamna de la geam, vezi? Un abur răcoros pare să fi pus stăpânire pe întreaga zi, din zori tot nu se mai risipeşte. Printre frunze căzătoare zăreşti oameni zgribuliţi, vântul le răsfiră părul, le răscoleşte gândurile, cine ştie ce-o mai fi şi în sufletul lor! Crengile copacilor îţi dau bineţe bătându-ţi uşurel la fereastră, picături de ploaie cad sacadat pe pervaz…La tine în priviri domneşte calmul şi asta numai pentru că în casă e cald, altfel tot tabloul acesta autumnal ar semăna deznădejde.
Bine că te-ai dat jos din pat şi ţi-a mai trecut răceala! Ai grijă să nu întârzii! Ţi s-a stricat maşina? Stai liniştit, nu are rost să-ţi ieşi din fire! Maşinile astea au ceva al lor pus deoparte: se strică mereu pe vreme rea.

Iarăşi plouă? Oh, ţi-ai promis că o să fii mai chibzuit, dar fugi de aici, poţi să rezişti la aşa haine? Uită-te şi tu ce culori şi ce bine îţi vin! Lasă că te descurci tu cu banii până la urmă! Şi, de ce nu, pantofii ţi se potrivesc de minune, ce dacă ţi-ai mai luat şi zilele trecute o pereche, pe aia nu ai avut încă ocazia să o porţi pentru că plouă şi tot plouă. Pentru ploi interminabile şi bălţi obraznic de adânci şi de nămoloase, ai şenilatele astea pe care nici nu îndrăzneşti să le dai jos din picioare, ce dacă se anunţă de mâine vreme mai bună? E bine să fii prevăzător, nu ieri te-ai simţit mângâiat pe obraz de câţiva fulgi de zăpadă, deşi dimineaţa a fost cât se poate de însorită?!

Serios acum, nu poate să aştepte?! Ştiu, ai plecat încrezător de acasă, vrei să muţi nişte munţi din loc azi, dar ai cu cine? Nu te ascultă nimeni, colegii tăi sunt posaci şi leneşi, câtă duşmănie au în priviri că vrei să-i ţii pe loc ca să-ţi strigi tu ideile, să te lauzi cu proiectul tău original când ei ar da buzna de pe acum în ceainărie la căldurică şi la prăjiturele cu cremă! Hai că te-au molipsit şi pe tine! Era culmea să nu te duci, că acasă la tine oricum e vraişte şi n-aveai nici un chef să te apuce plânsul.

Ţi-ai luat câine!! Păi asta îţi trebuie ţie acum când eşti complet buimac de când a început toamna asta? Cine o să aibă grijă de el? Şi când te apuci şi tu să faci ce ţi-ai propus? Eh, stai liniştit, nu-i nici o grabă, mai e un pic şi vin sărbătorile. După ce o să treacă ele, atunci e altceva! Proiecte de viitor! Dar şi cu iarna asta…până ieşi din ger…că aşa e iarna, o laşi mai uşor cu toate. Dar din primăvara gata, nu mai ai nici o scuză! Deşi… ştii cum e şi atunci: îţi râde soarele, dă firul ierbii, te năuceşte astenia.

Eeh, nu-i nimic! La vară! Vara te revigorează şi ai timp grămadă. Să vezi tu că la vară o iei din loc!
Din vară ai planuri mari: vrei să te schimbi, să-ţi ajustezi comportamentul pe ici pe colo, să fii mai bun, mai drept cu toţi, mai cinstit cu tine însuţi, să nu mai pierzi nicio ocazie şi să te pui în valoare, să-ţi faci curaj şi să demarezi proiecte pe care le consideri răsunătoare şi prin asta să te simţi în sfârşit împlinit.
Nu, nu o să te mai laşi dus de nas, de nimeni şi mai ales de nimic, de nicio tentaţie! Vrei să te reinventezi, ai chef în sfârşit sa investeşti în propria persoană, vrei să-ţi acorzi atenţia cuvenită!

Din vară o să socializezi mai mult, o să–ţi schimbi stilul, o să devii mai elegant, şi o să începi de la hrană, de acolo ţi se trage, prea te îmbuibi şi ai pofte, prea înghiţi de toate cu nemiluita şi pe urmă te plângi că te simţi greoi şi uite ce slăbături sunt alţii! Cum or reuşi să se menţină aşa, pe ei de ce nu-i apucă niciodată foamea? O să ieşi afară să faci mişcare, alergare nu glumă, îţi iei şi echipament- jambiere fosforescente, vezi tu!

Din vară o să inveşteşti banii doar în ce se merită: ieşiri elegante la teatru, concerte bune, cărţi care să te deştepte. Şi nu, nu o să-ţi mai cheltui tot salariul pe câte o haină sau pe o pereche de pantofi de care să te plictiseşti până a doua zi! Până la urmă, poate îţi iei chiar şi o bicicletă, de ce nu? Sau, dacă stai bine să te gândeşti, n-ar fi rea o altă maşină!

La vară o să ai putere de muncă! Hai că te descurci tu, nici n-o să fie greu!

Sursă foto: Pixabay

vara - statuie 150x150Citește
și:
Istoria neîncrederii fără moarte

Ai și
tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi:
office@perfectimperfecte.ro
 

Suntem
și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.