ÎNVAŢĂ fotografia prin 5 PAŞI SIMPLI

învaţă fotografia - img learn photograhpy through online video courses

ÎNVAŢĂ fotografia prin 5 PAŞI SIMPLI şi crede-mă, vei fi uimit să observi că pozele tale încep să fie din ce în ce mai bune. Mă refer la poze şi mai clare, şi mai luminoase, sau în care subiectul să fie îngheţat, fix atunci când vrei tu, nu din greşeală. Uite câteva sfaturi simplificate, care mă ajută pe mine să-mi amintesc CUM SE FACE CORECT.

DIAFRAGMA DESCHISĂ vs. ÎNCHISĂ

Când ai diafragma deschisă, primeşti mai multă lumină. Şi invers. Logic! :)) Ideea e că asta îţi e de folos fix atunci când e întunecat spre beznă. Atunci când condiţiile în care vrei să fotografiezi nu îţi oferă lumină suficientă. Închiderea diafragmei e necesară, de exemplu, într-o zi de vară, când Soarele e deasupra capului şi niciun nor, nicio umbră. În schimb, atunci când deschizi diafragma, ca să primeşti cât mai multă lumină, fundalul tău va fi neclar. Nu te speria, am spus fundalul, nu subiectul. Adică vrei să faci o poză iubitei, iar în spatele ei vei obţine o frunmoasă pictură pastel. Obiectivele care permit deschiderea cât mai mare (largă) a diafragmei se numesc obiective „prime” şi NU sunt ieftine. Cu O EXCEPŢIE!!! Vezi aici.

învaţă fotografia - 1

VITEZA OBTURATORULUI (SHUTTER)

Ea e cea care influenţează expunerea ta. Ba nu, o determină! De fapt, sunt trei factori care duc la o expunere corectă: diafragma, obturatorul şi ISO. Ei bine, viteza obturatorului înseamnă timpul (în secunde sau chiar mai puţin) în care înregistrezi imaginea. O viteză mare a obturatorului înseamnă a 500-a parte dintr-o secundă, a mia parte şi-aşa mai departe. Viteza mare a obturatorului = subiect îngheţat. Adică atunci când vrei să pozezi oameni care aleargă sau orice altceva se deplasează cu viteză. Viteza mică a obturatorului de la o secundă, la 30 de secunde. E cel mai potrivit timp pe care trebuie să-l alegi dacă vrei să pozezi fulgere sau să creezi dungi spectaculoase din stopurile aprinse ale autoturismelor.

învaţă fotografia - 2

TE INTERESEAZĂ? Greşeli în fotografie, pe care le poţi EVITA

ISO

ISO se referă la sensibilitatea senzorului de imagine al fiecărei camere, când întâlneşte lumină. O sensibilitate crescută (exemplu: ISO 5000 şi peste) e potrivită când e beznă. E adevărat că nu toate camerele sunt la fel, când vine vorba de sensibilitatea ISO. Ce e ieftin îţi va arăta mai mult zgomot de imagine (noise), când vei folosi ISO mare, pe timp de noapte.

învaţă fotografia - 3

COMPOZIŢIA

Adică unde şi cum îţi aşezi subiectul în fotografie. E important, chiar e! E un fel de „cum îţi aşterni.” Compoziţia nu e un lucru uşor, dar o fotografie simplă, cu o aranjare corectă a subiectului şi fundalului, adică o compoziţie bună = SPECTACOL. Sunt multe reguli de compoziţie, dar cea mai uşoară se numeşte „regula treimilor”. Ea spune că subiectul TREBUIE aşezat la intersecţia a două linii, cum vezi mai jos.

învaţă fotografia - 5

ÎNCADRAREA

E importantă şi dacă vrei să faci un portret, şi dacă ai pus ochii pe un peisaj sau pe o scenă din oraş. Încadrarea, alături de compoziţie şi celelalte reguli duc la o poveste bună. De impact. Mai jos, vezi cum să o încadrezi corect, în fotografie, pe fata pe care vrei s-o cucereşti. Depinde ce vrei să scoţi în evidenţă: chipul, bustul sau întreg corpul. Ai mare grijă cum încadrezi, altfel te taie ea pe tine.

învaţă fotografia - 12

Sunt mult mai multe reguli de care trebuie să ţii cont, potrivit pixelpluck.com.

Dar dacă eşti la început de fotografie, acestea cinci mi se par esenţiale. Ţine cont de ele şi vei ajunge să înţelegi de ce:

PERSPECTIVA merită forţată spre deosebire de sex.

Ai o poveste despre fotografia ta şi vrei să mi-o spui şi arăţi? O primesc cu drag, la fotograv.ro@gmail.com

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.