Ce trebuie să-ți înveți COPILUL? Cele 5 legi ale oamenilor EDUCAȚI

înveți copilul - faqs 1024x683

Atunci cand vrei să ai un copil educat, nu cred că trebuie să te gândești doar la ce școala o să alegi. Trăim în societatea în care doctoratele se iau cu pile, examenele se pică la greu, iar educația TREBUIE să vină în primul rând de acasă. Trebuie să ne întoarcem puțin la setul de valori tradiționale și, nu, asta nu înseamnă că suntem retrograzi. Înseamnă că epoca superficialului, a lipsei de conținut și a retoricii negative …nu trebuie să ne învingă. Ce trebuie să-ți înveți COPILUL? Cele 5 legi ale oamenilor educați

 

  • Invață-l să SALUTE – Când trec pe lângă cineva cunoscut, pe care îl salut, dar nu răspunde, îmi dau seama ce defecți suntem. Evident, primul instinct este să nu îl mai salut data viitoare. Cu toate astea mă trezesc că o fac din nou. Treaba asta cu salutul poate părea pentru unii o formalitate, dar în esență este comunicare, respect și educație sănătoasă. Ar fi evident mai simplu să mergem mereu cu capul în jos, să nu vorbim unii cu ceilalți și să ne ducem existența, așa fără prea multe reguli de bun simț. Ar fi greșit! Invață-ți copilul să fie deschis și să comunice printr-un banal mesaj de bună dimineața. Tot tu ești responsabilă să îi spui și de ce unii oameni nu vor răspunde gestului său frumos! Dezamăgirea face parte din viață, așa că mai bine să știe de ea, decât să îl lovească când îi e lumea mai dragă.

 

  • Nu judeca OAMENII după funcție – E premier sau ministru, femeie de serviciu sau funcționar, toți merită să fie respectați. Una dintre lecțiile esențiale pentru copii este cea legată de respect. Cum respectul nu este condiționat de funcții, ar fi bine să-i explici, chiar  prin exemplul personal, că oamenii trebuie respectați și tratați egal. Cum îi vei trata tu pe oamnei, așa o sa facă și el! Viața asta îți poate demonstra că în  secunda aia de agonie, lângă tine s-ar putea să fie un om simplu, fără pretenții, dar cu un suflet mare. Invață-ți copilul să simtă omul și să le ofere  tuturor aceeași șansă și același tip de respect. Respectă…dacă vrei să fii respectat!

 

  • Spune MULȚUMESC!  –  Trăim în epoca în care a fi bun nu pare să mai fie o virtute. În viață trebuie să fii puternic și să răzbești. Vei auzi foarte des această frază și e bine să o folosești. Ea nu înseamnă neapărat că nu mai poți spune – Mulțumesc – unui om care ți-a oferit o floare, ți-a dat un sfat sau pur și simplu ți-a cedat locul în metrou. Când spui -Mulțumesc – te premiezi pe tine pentru inteligență și educație și s-ar putea să faci un om fericit. Cu toții așteptăm un feedback de la ceilalți. Fii un om educat, învață-ți copilul să spună …Mulțumesc!

 

  • Banii sunt un vehicul, nu un sens al VIEȚII –  Una dintre regulile de aur pentru un om educat este cea legată de bani. O să spuneți : Ce treabă au banii cu educația? Eu aș zice că treaba cu banii este o lecție esențială care trebuie predată de părinți. Dacă am avea mai mulți părinți înțelepți, am avea în viitor adulți care se vor raorta corect la bani. N-am mai avea atât de multe compromisuri, n-am mai avea atât de mulți avari printre noi, n-am mai avea oameni care își pierd casele jucând la casino. Părinții trebuie să își învețe copii că depinde de ei dacă vor fi săraci sau bogați, dar că adevărata bucurie nu sunt banii, ci fericirea! Să fii sărac, dar fericit? Să fii bogat, dar gol pe interior? Tu alegi! Educația financiară, de la economisire,  la proiecții de viitor, se face de când ești copil. Copiii trebuie să știe ce valoare au banii, cât și de ce ni se cuvin, ce avem de făcut cu ei și pentru ei și ce să NU sacrifici pe altarul banilor.

 

  • Cultivă-i PASIUNILE –  Un viitor adult trebuie să știe importanța educației, a mersului la școală și a perseverenței. E important însă să știe și despre pasiunile care îl vor însoții toată viața și îi vor face existența mai frumoasă. Stimulează-i creativitatea și învață-l că pasiunile, hobby-urile sunt parte din el, ca individ. Cu cât mai multă sete de cunoaștere, cu atât mai bine. Cunosc oameni care și-au dat voie să picteze sau să cânte la pian după prima tinerețe. Mi se pare nedrept, ca părinte e datoria ta să vezi ce îi place celui mic și să-l îndrumi. Când spun să-l îndrumi, NU mă refer să meargă la balet, doar pentru că tu nu ai făcut asta când erai de vârsta ei. Nu uita, dragă părinte: „A fi apt de o pasiune și a nu o trăi, te face incomplet și limitat.” ( Oscar Wilde)

 

înveți copilul - 13514443 1097454930320025 717972194 n 300x400 150x150

 

 

Citeste si: Mami, oamenii se nasc RĂI sau BUNI?

 

 

Ai si tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Îl facem vedetă în comunitatea femeilor Perfect Imperfecte . Trimite-l la mine: emmazeicescu@gmail.com

 

 

 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.