Învierea Domnului – tradiții de Paște prin lume

Paște - easter easter eggs arts crafts decoration color

Învierea Domnului – tradiții de Paște prin lume Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinismului. Acest fapt se vede din întreaga pregătire pe care oamenii o acordă acestei celebrări, din ritualurile religioase, din tradițiile populare care s-au păstrat cu sfințenie de secole.

Dacă despre tradițiile noastre putem spune, fără teama de a greși, că sunt unele din cele mai frumoase din lume, nu putem trece cu vederea nici ritualurile din alte zone ale globului, unele extrem de expresive și pline de însemnătate. De exemplu, deși mulți cred că numai la noi se poartă mesele extrem de bogate, nu este chiar așa. În Suedia, mâncarea este unul din cele mai importante elemente ale sărbătoririi Paștelui. Ouăle, heringul, sardinele marinate, toate gătite cu smântână, nu trebuie să lipsească de pe masa festivă.

În Finlanda, copiii merg deghizați, având la ei crengi de salcie, cozi de mături sau ceainice, primind de la oameni bani și dulciuri. Și la ei, ca și în multe zone de la noi, se aprind focuri foarte mari, care se spun că alungă spiritele rele. O tradiție extrem de…udă, întâlnim în Polonia, unde, a doua zi de Paște, bărbații practică ritualul „Smingus-Dyngu”, adică aruncă unii pe alții găleți de apă.

Citește și: Program RATB, Metrorex, CFR și hipermarketuri de Paște

Dacă prin alte zone din lume principala preocupare este aceea a meselor bogate, ale băutului și distracției, Norvegia face clar notă discordantă. Tradiția de Paște a norvegienilor este una….literară. După ce, într-un mod accidental, în anul 1923, un autor și-a făcut reclamă unei cărți chiar în ziua de Paște, iar lumea a crezut că este ceva real, apariția romanelor polițiste de Paște a devenit o tradiție respectată de toți scriitorii de gen.

Nu în ultimul rând, o tradiție pe care o întâlnim mai ales prin zona Transilvaniei este extrem de apreciată și în Ungaria: stropirea fetelor cu parfum. Băieții care reușesc să le ude pe fete au dreptul să le ceară și un sărut. Acest ritual se spune că alungă bolile și cresc fertilitatea femeilor. Din întregul peisaj de tradiții, nu au cum să lipsească nici cele în care se reface ”Drumul Crucii”, așa cum se întâmplă în Ierusalim sau, așa cum se întâmplă mai ales prin țările sud-americane, ritualuri de crucificare de bunăvoie a unor oameni.

Photo via Visualhunt.com

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.