Sunt DEFECTĂ, dar mă tratez!

Sunt DEFECTĂ, dar mă tratez! - unnamed4

Hai să fim sinceri și să vorbim despre GELOZIE. O prietenă îmi povestea  – „L-am întâlnit întâmplător. Nu mă așteptam să SIMT asta! Mă macină pe interior”. Am aflat că iubire, gelozie și fire albe. Voi sunteți geloși? Eu,  da. Sunt DEFECTĂ, dar mă tratez!

Incep cu o mărturisire, sunt geloasă! Cum adică, m-ar întreba unii. Păi cam așa, iubesc cu FOC! Nu mi se întâmplă mereu, așa că cei care m-au făcut să simt asta, ar trebui să se considere norocoși. Mă rog, ei nu gândesc chiar așa. Ha! Adevărul este că atunci când ne apucă gelozia, suntem tare greu de suportat. Mă refer la noi, femeile. Pe de altă parte, de gelozie nu scapă nimeni, depinde doar cum te manifești. La mine e simplu: explozie, fac urât, pun întrebări, fac scenarii, verific orice sursă care să mă lămurească unde e adevărul.  Sunt un fel de detectiv, mă fac că fluier și caut…caut tot când vine vorba de „dușman”. În cele mai cronice cazuri, îmi mai pleacă și mâinile de lângă corp, într-o mișcare incontrolabil violentă de recoafare a doamnelor din peisaj. In principiu, să nu faceți ca mine! :))))Sunt DEFECTĂ, dar mă tratez! - 13101580 10207883917190760 17121472 n 1

Așa că dacă tot am recunoscut că sunt defectă, hai să înțelegem toată nebunia din spatele geloziei.

Ce este gelozia?
Sunt DEFECTĂ, dar mă tratez! - 13072795 10153628083212643 4172191915744079310 o 150x150

Gabriela Minescu ( psiholog) Gelozia este un sentiment chinuitor și obsedant, provocat de teama de a fi înşelat de ființa iubită,  care apare pe un fond de insecuritare personală. Când vorbim despre gelozie în cuplu, aceasta apare ca o fantasmă, în care de multe ori realitatea are o pondere minimă ( nu vorbim de cazurile în care gelozia este justificată de atitudinea şi comportamentul partenerului din cuplu). Este o combinație de emoții şi reacții emoționale care include frică, furie şi o permanentă anxietate.

Cum îi recunoști?

Gabriela Minescu( psiholog): Aceşti oameni se chinuie singuri, cu tot felul de gânduri şi bănuieli, „cotrobăie” la propriu în viața celorlalți, cautând indicii, controlând genți, portofele, sertare, telefoane şi conturi virtuale ale personalor ce reprezintă obiectul geloziei lor, spărgând parole şi angajând detectivi.Şi, uneori, chiar dacă această vânătoare de dovezi nu le aduce nimic nou, mintea lor continuă să fie activă şi să le fabrice sau să anticipeze situații inexistente.

Sunt DEFECTĂ, dar mă tratez! - jealousy

Ce zice lumea despre gelozie?

Gabriela Minescu – În popor auzim de foarte multe ori: „lasă, dragă, e gelos pentru că te iubeşte, treci şi tu peste..”.Chiar dacă gelozia celui care trăieşte acest sentiment trece de o limită care va avea cu siguranță efecte negative şi în cuplu şi asupra partenerului şi în viața socială a persoanelor implicate. Există cazuri în care gelozia este într-atât de accentuată încât starea celui care o trăieşte se deteriorează şi poate duce la disfuncționalitate în viața proprie sau, în cel mai rău caz, la fapte reprobabile.  In aceste situații, când gelozia este persistentă şi se accentuează până la stări paranoide, o combinație între tratamentul medicamentos prescris de psihiatru şi unul psihoterapeutic, menit să îi reducă trăirile neadecvate, este mai mult decât necesară.

Gelozia are intensități? 

  • Gelozie aproape de normal
  • Gelozie nevrotică
  • Gelozie psihotică care poate ajunge până la starea de schizofrenie paranoidă.Sunt DEFECTĂ, dar mă tratez! - jealous egg 0

Când devine Gelozia …Posesivitate?

Gabriela Minescu- In unele cazuri, gelozia capătă sensul posesivității: „îmi aparții, fac ce vreau cu tine”.  Este o relație,  ca între proprietar şi bunul său sau ca între stăpân şi sclavul său. Stăpânul consideră că are drept de viață şi de moarte asupra sclavului! Există şi factori favorizanți în trecerea la acte agresive şi criminale îndreptate împotriva persoanei iubite, cum ar fi consumul de alcool.

Ce să faci să scapi de gelozie?

G.Minescu ( psiholog)  – Uneori, recomand simplu notarea aspectelor care îl fac pe cel în cauză gelos.

  • Ce mă face să fiu gelos?
  • In ce situații sunt gelos?
  • Care sunt factorii care îmi stimulează gelozia?

Apoi e bine să recitești ce ai notat şi să analizezi cu obiectivitate motivele. Dacă sunt motive întemeiate sau prosteşti, exagerate de propria minte. Un alt aspect important este interzicerea căutării de indicii. Nu sunt de acord nici cu ignorarea unor dovezi întemeiate, prezente sub ochii noştri.

But I need explanations and some fitting solutions
Cause, I am turning in a stranger more and more yeah
I need explanations and some fitting solutions
‘Cause, my emotions make me feel so insecure

In concluzie, iubiți cu FOC…dar nu exagerați FLAMA! Luv, Em!

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.