Izvorul Tămăduirii, aghiazma mică făcătoare de minuni

Izvorul Tămăduirii - DSC 0930 1024x681

Izvorul Tămăduirii, aghiazma mică făcătoare de minuni Dacă în Săptămâna Mare, săptămâna Patimilor Domnului, a fost vorba de o perioadă de doliu, de tristețe a credincioșilor care mergeau împreună cu Hristos către Golgota, toată această săptămână de după Înviere a stat sub semnului Luminii, al bucuriei. De altfel, ea se și numește ”Săptămâna Luminată”

Iar această denumire este legată și de tradiții populare dar și liturgice: preoții poartă veșminte albe, lumânările în biserică sunt aprinse tot timpul, ușile de la altar sunt deschise toată săptămâna. Iar de la Duminica Paștelui până la cea a lui Toma, există și o sărbătoare tocmită cinstirii Maicii Domnului: Vinerea Izvorului Tămăduirii.

Citește și: De ce puii de cangur petrec atât de mult timp în buzunarul mamei?

Sărbătoarea îşi trage denumirea de la o minune săvârşită de Maica Domnului prin apa unui izvor cu putere tămăduitoare, descoperit, prin mijlocirea Fecioarei Maria, de Leon I (457 – 474), cu puţin timp înainte de a ajunge împărat.

Potrivit tradiţiei, Leon se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Acolo el întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon va căuta în apropiere un izvor, dar nu va găsi. La un moment dat, a auzit-o, însă, pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Leon va găsi astfel un izvor din care îi va da orbului să bea. Îi va spăla faţa cu această apă, iar orbul va începe să vadă. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică numită „Izvorul Tămăduirii”, închinată Maicii Domnului.

Tradiții de Izvorul Tămăduirii:

În ziua de Izvorul Tămăduirii, tinerii adolescenţi din anumite zone ale ţării obişnuiau să facă legământul juvenil – în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

Persoanele ”legate”, verii, surorile, fraţii, fraţii de cruce se întâlneau anual sau după căsătorie, la Rusalii. După încheierea legământului, ei se comportau unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori.

În tradiţia populară, se crede că bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc.

De asemenea, cu Agheasma Mică se stropesc toate camerele din casă.

Se mai spune în popor că, în această zi, apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.

Femeile nu trebuie să spele să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă  nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Sursă foto: Mitropolia Banatului

Citește continuarea pe Digi24.ro

Izvorul Tămăduirii - laura cosoi ten bb2ae6d171 01 150x150Citește și: Laura Cosoi: ”Îmi cumpăr legumele, fructele, doar din supermarket!”

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.