La ceas de seară? Vorbește cu copilul

La ceas de seară - 34D1C496 8540 483A 9562 9DF5F7A68159

La ceas de seară? Vorbește cu copilul. Nu cred să fie conversaţii mai plăcute decât cele dintre mamă şi copil. E ceva fascinant în felul în care ei răspund cu naivitate, iar părintele încearcă să-i transmită mai departe din cunoştinţe. Vă aduceţi aminte când Idris mi-a spus că  eu nu sunt om? Binenţeles, i-am explicat că şi FEMEILE sunt oameni!

Uneori, mărturisesc, că nu reuşesc să scot de la Idris informaţii relevante despre felul în care i-a decurs ziua. Binenţeles, mă lovesc şi eu de răspunsul clasic: „Mami, cum a fost la grădiniţă? Bine, mami! ” Aşa că am lăsat uneori ca timpul să rezolve comunicarea, mai ales că am preferat să nu presez atunci când l-am simţit că nu avea chef de vorbă.

Evident, comunicarea cu copilul diferă de la o vârstă la alta. Când era mic, în primele luni de viaţă, aveam uneori senzaţia că vorbesc singură. Abia când a început să zâmbească şi să îşi schimbe expresia facială, abia atunci am simţit că mă aude şi mă înţelege.  Şi acum, şi atunci… am crezut că limbajul cel mai potrivit în prima lună de viaţă este …zâmbetul. Bucuria nu poate să fie mimată, bucuria autentică ajunge şi la EL. Oare tu cum te simţi când cineva se uită la tine cu admiraţie şi ochi umezi? Unii psihologi spun că felul în care se va percepe copilul la maturitate , este iremediabil afectat de felul în care este privit în primele lui zile de viaţă.  Invaţă-l să se iubească din prima clipă!

Odată ce  mai creşte şi limbajul lui va ajunge o „păsărească” pe care doat tu şi tati o veţi înţelege, atunci începe distracţia. Nu o dată se va certa cu tine, pe limba lui, mai ales când nu îl vei lăsa să facă toate trăsnăile care îi trec prin cap.  E firesc să protesteze, ce-i drept! Nu te speria dacă nu o să fie vorbăreţ imediat ce a trecut de primul an de viaţă. Şi acum îmi aduc aminte că abia pe la un an şi opt luni a început să turuie. Cum arată viaţa şi comunicarea acum, la patru ani? O serie nesfârşită de întrebări şi curiozităţi.

– Mami?

– Da, mami!

– Mami?

– Da, iubire!

– Mami?

– Daaaa, ce s-a întâmplat?

– Nimic! Mami?

Şi uite aşa <cu mami sau cu tati la purtător> ne verifică în fiecare zi sistemul auditiv. Şi uneori ai senzaţia că ai în casă un personaj de desene animate care cere mereu câte ceva, spune mereu câte ceva, chiar şi atunci când încerci să îţi auzi şi tu gândurile…preţ de câteva secunde.  Dar şi ce cadou frumos de la viaţă este atunci când puiul pe care tu l-ai învăţat să spună – te iubesc – vine spre tine cu emoţiile la vedere, fără cenzură sau ruşine.

Idris, de ce vrei să dormi mereu cu mine?

– Mami, dar tu eşti iubita mea!

– Te iubeste mama!

– Şi eu te iubesc!

Să nu credeţi că la vârsta asta lipsesc accesele de furie sau momentele când comunicarea este presărată cu nervi cât casa. Mai ales dacă NU obţine ceea ce el îşi doreşte. Şi aici am observat că există două variante care funcţionează:

  • Comunicarea calmă – Deşi este a nu ştiu câta oară când te întreabă ceva, păstrează-ţi calmul şi explică-i  de ce nu are voie să facă lucrul respectiv.
  • Fermitatea  – Cred că uneori, mai ales când copilul încearcă să te manipuleze, e bine să înţeleagă că anumite subiecte NU sunt negociabile. Fără prea multe discuţii colaterale, transmite-i celui mic că decizia este luată şi aşa va rămâne.

În altă ordine de idei, luaţi de admiraţi. Dialog de poveste şi lirism…ha!

 

 

Citeste si: Când s-a îndrăgostit Idris prima oară?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.