LECȚII de viață pentru copilul tău

LECȚII de viață - LEC II de via   1024x640

LECȚII de viață pentru copilul tău. A fi părinte înseamnă responsabilitate, dragoste, căldură… dar și lecții de viață. Ești responsabil, ca părinte, de tot ce acumulează puiul tău. El are nevoie de tine în cea mai corectă versiunea a ta. Doar așa poate ajunge și el un adult responsabil, înțelept, adaptat și drăgăstos. Am stat și m-am gândit care ar fi câteva lecții de viață pe ar trebui  să  le „predăm” copiilor. Iată:

 • Poți să fii criticat, nu e o crimă –  Copiii, ca și adulții, nu se dau în vânt după momentele când cineva le arată că greșesc. Pe de altă parte, a greși este un lucru firesc, iar copilul trebuie să știe că nu este perfect și că poate face lucururile mai bine. Atenție, un părinte prea critic poate avea la maturitate…un copil/ adult sensibil la critică. Faceți în așa fel încât să existe un echilibru între „bravo” și „cred că poți mai mult”!
 • Acceptă schimbarea –  Cei mai mulți adulți ajung să aibă probleme de integrare, tocmai pentru că nu au fost educați în spiritul schimbării. Natura umană are tendința de a ne „spune” că suntem bine așa cum suntem, ce atâta schimbare? Greșit! Viața îți demonstrează ca adult că a fi adaptabil este esențial. Invață-l să privească schimbarea, așa cum se schimbă anotimpurile. Uneori ne place vara, dar după…vin ploile, toamna, zăpada și poate nu suntem mereu de acord. Cu toate astea se întâmplă, acceptă schimbarea!
 • Iubește-te  –  Un copil care nu are încă din primii ani de viață sentimentul că este iubit, poate avea de tras  toată viața. De la încrederea în sine, până la felul în care se raportează la iubire, toate pot să vină din ce a primit în copilărie. Nu îi da copilului dragoste cu porția! Invață-l să se accepte și să se iubească așa cum e. Viața lui va fi mai ușoară, iar tu, ca părinte, ai să lăcrimezi mai puțin.
 • Fii cooperant –  De multe ori în viață avem tendința să fim împotriva sistemului, cum se spune. Nu e rău, asta dacă nu e un pattern al copilului din tine care a învățat că e mai interesant să fie Gică Contra. Dacă observi această tendință la puiul tău, poate e bine să  să schimbi asta. Viitorul adult o să lucreze și o să trăiască înconjurat de oameni. Asta presupune să știe să coopereze, să se adapteze mediului și să ia de acolo ce este bun pentru el.
 • Dă mai departe –  Observăm adesea în rândul adulților această tendință de a NU spune din ce au învățat, de a ține pentru ei, într-o încercare stupidă de a nu pierde job-ul, poziția, finanțele. Invață-ți copilul să dea, să fie generos, să ajute și să îi învețe pe cei care au nevoie. Binele se întoarce, iar lecția asta îl va ajuta să știe și că fiecare individ este unic în felul său!
 • Ai dat-o de gard? Recunoaște –  Greșeala recunoscută este pe jumătate iertată. Poate că în viață nu e mereu așa, dar lecția recunoașterii …atunci când suntem în eroare este vitală pentru copil și adult. Nu suntem infailibili, avem slăbiciuni, e important să recunoaștem și să încercăm să rezolvăm situația. Nu îl certa prea tare dacă vine să îți spună că a făcut o boacănă. Fii prietenul lui. Copilul tău trebuie să te știe ca pe un adult prieten, nu judecătorul suprem care stabilește doar sanțiunile!
 • Ia o decizie –  Unii adulți au această dificultate în a lua o decizie. Fie că analizezi situația pe toate părțile, fie că decizi rapid ce este de făcut, a lua o decizie și a ți-o asuma …e semn de sănătate a individului. Încă din primii ani de viață, mai ales când copilul poate să îți dea un feedback minimal, întreabă-l: Ce vrei, jucăria asta sau să mergem în parc? E important să îi dai copilului ocazia să ia o decizie.
 • Nu te baza mereu pe ajutor –  Am observat adesea adulți care se întorc mereu la mamă sau la tată pentru ajutor. În principiu, e minunat să ai o relație de prietenie cu părinții, la vremea maturității. Dacă asta se traduce în a te refugia în mediul parintesc, doar pentru că ești debusolat sau incapabil să găsești singur ieșirea, nu știu dacă e bine. Fii independent, chiar dacă asta presupune uneori  că nu toate o să-ți iasă ca la carte!

foto: howtokissgifs.com

LECȚII de viață - salv m COPIII 150x150Citeste si:Îmi vine să vomit de neputință! Cum ne salvăm COPIII?

Ai si tu un text despre cresterea copilului? Trimite-l la noi: emmazeicescu@gmail.com

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.