Legea vaccinării obligatorii intră mâine în dezbatere publică

vaccin - vaccinare obligatorie 1024x683

Legea vaccinării obligatorii intră mâine în dezbatere publică Subiectul vaccinării obligatorii este unul care, indiferent de momentul în care este adus în dezbatere, va suscita interes, dar va stârni și polemici. Vaccinarea reprezintă, din păcate, una din acele teme care, în loc să unească societatea românească, o dezbină iremediabil.

Unde suntem în acest moment cu vaccinarea?

Situația este una deloc favorabilă, chiar îngrijorătoare. Numărul copiilor vaccinați scade, în acest moment România se confruntă cu o epidemie severă de rujeolă iar vaccinul ROR nu prea mai este de găsit. Un scenariu deloc plăcut, care poate duce la situații grave. Dacă mai punem alături și campaniile dinspre anumite zone care invită părinții să nu mai vaccineze copiii, avem în față un peisaj sumbru, care trebuie contracarat într-un mod cât se poate de responsabil, mai ales din partea autorităților.

Citește și: OMS cere României măsuri urgente în criza epidemiei de rujeolă

Acesta este momentul în care, de mâine, intră în dezbatere publică Legea vaccinării obligatorii, conform informațiilor oferite de ministrul Sănătății:

Am studiat un model de vaccinare dintr-o ţară europeană în care rata de vaccinare este de 97 la sută numai prin faptul că se penalizează medicii de familie care nu vaccinează. Dar în legea pe care o propunem noi nu sunt sancţiuni”, precizat Florian Bodog. Ministrul Sănătăţii a subliniat că singurul mod în care poate fi rezolvată problema vaccinării este prin discuţii, nu prin sancţiuni.

Într-o variantă de proiect al Legii vaccinării, din decembrie 2016, era prevăzut că părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei, iar, dacă pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei.

Potrivit acelui document, medicul de familie urma să consilieze părinţii inclusiv prin apel la o Comisia Judeţeană. În proiect se mai arăta că şcolile pot primi elevi doar dacă părinţii prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicaţiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.

Tot în acel prin proiect era prevăzut că în cazul în care părinţii nu se prezintă la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare, pot fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei.

Potrivit altor propuneri mai vechi, instituţiile şi cadrele medicale care ar fi încălcat  dispoziţiile legii şi ar fi dat informaţii negative despre vaccinare, puteau fi sancţionate cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei.

sursă foto: bzv.ro

Citește continuarea pe RFI.ro

vaccin - idris 150x150Citește și: Cum am făcut față vaccinării? Cu încredere…

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.