Ce facem în grădină în luna Octombrie ?

luna Octombrie - luna Octombrie 1024x1024

Ce facem în grădină în luna Octombrie ?Toată viața mi-am dorit o grădină. Nu mare, nu mică, așa cât să am câteva flori, gazon și un copăcel. Pentru că tot citesc despre grădinărit, am descoperit că luna octombrie este pentru cei harnici în grădină. Tot ei se vor bucura la primăvară de rezultatul muncii lor. Și ce satisfacție trebuie să ai  când vezi că au înflorit toate florile din grădina ta. Azi ne dă o mână de ajutor Tărăncuța Urbană. De la ea învățăm O dată cu venirea lunii octombrie putem spune că toamna și-a intrat pe deplin în drepturi.

Nu trebuie pierdută ocazia plantării a câtorva flori de care puteţi să vă bucuraţi în primăvara următoare: zambile, lalele, narcise, crocuşi, lăcrămioare, ghiocei şi irişi. Pentru că toamna este abia la început, plantele perene se divizează, după care se mută în alte locuri din grădină.

  • Majoritatea bulbilor florilor de primăvara ar trebui să fie plantați la începutul lunii, cu excepția lalelelor, care pot fi plantate până aproape de începutul lui noiembrie.
  • Gladiolele, daliile și alte plante delicate ar trebui dezgropate înainte ca solul să înghețe și să fie depozitate într-un loc întunecat și răcoros. Tuberculii de dalii și begonii ar trebui depozitați într-o cutie cu mușchi de turbă ușor umezit. Bulbii de gladiole pot fi depozitați într-o simplă pungă de hârtie.
  • Pentru a menține o notă de culoare în grădină, aveți încă timp să plantați panseluțele de iarnă, napii decorativi, varza decorativă și crizantemele de toamna.
  • Mușcatele, begoniile, fuchsia (cerceluși) și alte plante delicate trebuie duse în casă sau să fie acoperite înainte de primul îngheț.

Astfel, aceasta este perioada optimă pentru relocarea unor plante (arbori, arbuşti). Dacă nu-i mai doriși în locurile în care au fost plantați, acum este momentul să-i mutați. Ideal ar fi să nu aibă mai mult 3 ani de la plantare. Tot acum este bine să se îndepărteze vegetaţia excesivă, să se cureţe pomii şi să se dea formă coroanelor acestora. Acum, se va începe plantarea oricărui tip de pom fructifer şi a tufelor cu boabe. Acum se pot planta şi aluni.

Pomii decorativi sensibili, care rămân în grădină pe timpul iernii (magnolie, smochin, dafin etc.), trebuie acoperiţi cu o folie protectoare, cel târziu în luna octombrie, mai ales în zonele deluroase şi de munte, unde frigul vine mai repede

Toamna, pământul trebuie săpat. Adâncimea ideală de săpare este cuprinsă între 15 şi 20 cm iar dat fiind seceta chiar şi mai mult. Înainte de această operaţiune, solul trebuie curăţat de resturile vegetale (adică de frunzele şi fructele căzute).

Vezi continuarea aici: Țărăncuța Urbană

foto: femside.com

luna Octombrie - house plant roses 150x150Citeste si:6 soluții EFICIENTE pentru ACASĂ. Adio plante OFILITE!

Ai si tu un text pe care vrei sa-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: emmazeicescu@gmail.com

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.