Mai știm să trăim Sărbătorile de Iarnă?

sărbătorile de iarnă - o NON TOY GIFTS facebook 1024x512

Articol scris de Ionuț Iancu și Emma Zeicescu. Mai știm să trăim Sărbătorile de Iarnă?  Ne-am propus să ne aducem aminte cum arăta copilăria noastră când se apropia luna cadourilor, luna decembrie. Doar că ne-am blocat în viziuni diferite. Așa că am zis să facem o dezbatere: e doar impresia lui Ionut sau chiar s-a schimbat modul  de a te bucura de această perioadă?

Ionut Iancu : „Ca să folosesc un clișeu, pe vremea mea, sărbătorile de iarnă erau trăite altfel. Știu că abia așteptam, când eram copil, să vină sărbătorile de iarnă. De la Moș Nicolae și până de ziua mea, tot universul meu se transforma într-un spațiul miraculos, unde timpul chiar stătea în loc și numai lucruri unice mi se întâmplau. Aveam alături toată familia, cu toții ne bucuram de fiecare clipă și încercam să ne oferim unii altora cât mai multă dragoste.

Abia așteptam momentul primirii cadourilor din noaptea de Crăciun. Adormeam cu gândul numai la acel moment de dimineață, când aveam să mă trezesc și să găsesc ceva sub brad. Nici nu mai conta ce. Nu am să uit nici acum momentul când am primit în dar o chitară.

Azi nu mai e așa. Copiii din ziua de azi nu mai sunt cum eram noi. Nu mai au emoția pe care o aveam noi. Mulți par că nu mai au nici bucuria pe care o aveam noi. Pentru cei mici din ziua de azi, sărbătorile de iarnă încep de prin noiembrie, Moș Crăciun există doar dacă vine cu Ipad, Iphone sau cine știe ce alt produs costisitor. Pentru că în ziua de azi contează prea puțin sufletul, partea materială e esența existenței de azi. Oare câți dintre copiii de azi se mai bucură la încălțăminte pentru copii, la primele lor ghetuțe pentru iarnă? Sau câți dintre copii le mai cer părinților drept cadou costume pentru copii, să iasă și ei pe afară și să își creeze propriile lor povești?

Azi, petrecerile pentru copii sunt pline de personaje de poveste în mărime naturală. De multe locuri de joacă, de tehnologie ultimul răcnet. La botez, indiferent de preț ursitoare, magicieni,zâne, totul trebuie să fie acolo, inclusiv haine și accesorii pentru copii, că tot suntem în luna cadourilor, sărbătorile de iarnă.”

CITESTE: Copiii nu știu semnificația lui IERI

Emma Zeicescu  : ” Eu i-am zis lui Ionut că darul cel mai frumos pe care îl poți da unui copil este adaptabiltatea. S[Ă nu rămâi blocat în mecanisme vechi și să te descurci indiferent de mediu. Da, pe vremea noastră ne bucuram la o ghetuță sau o ciocolată. Erau alte vremuri, alte provocări! Pentru sufletul de copil de acum, viata are alte coordonate. Ei urmează să trăiască într-o lume digitală, așa că nu m-aș panica atât de tare. Da, părintele este cel care alege să pună limite în privința tehnologiei, astfel încât să nu se ajungă la dependență, dar asta e firesc.

Eu cred ca trebuie să le dăm dreptul copiilor noștri liberatea să fie ceea ce își doresc, fără să fim retrograzi, fără să spunem ca pe vremea noastră era altfel. Nu am face altceva decât ce au făcut și părinții noștri. Asta ar fi trist!

Eu cred ca teama ne face să fim prudenți, teama ne ține pe loc, iar asta ne consumă timp inutil. Am avut ocazia în viața asta să moderez un eveniment si să cunosc un băiețel de opt ani care inventase un roboțel. Era noua lui jucărie foarte cool. Părea un copil fericit, motivat și mai ales inteligent. Dacă viitorul nu e ca al nostru, înseamnă că el nu poate să fie deloc? Evident, asta e  oprostie. Sărbătorile sunt magice, mereu…indiferent de cultură, tipologii, vârstă sau educație. Cumva, tot la suflet ajunge cadoul, iar spiritul Crăciunului e prezent. E o chestiune de formă, dar fondul e același: să fim buni! ”

In concluzie, cu tabletă sau fără, rolul nostru ca părinți este să sădim în ei, în copiii noștri, valori frumoase, principii sănătoase și o atenție deosebită spre evoluție. E important să fii un om bun, așa cum e esențial să nu uiți că  că echilibrul este răspunsul în cele mai multe domenii. Restul vine de la sine!

Foto: i.huffpost.com

sărbătorile de iarnă - DSC 9838 150x150Citeste si: Ei sunt generația sacrificată

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.