Renunțăm la manuale pentru e-book readere?

manuale - ebookreadere

Articol scris de Ionuț Iancu. Renunțăm la manuale pentru e-book readere? Să ne imaginăm, ca într-un vis despre care vorbeam într-un articol anterior, că toate problemele din sistemul de educație românesc au fost rezolvate. Avem școlile toate renovate și dotate, copiii nu mai trebuie să meargă în curte la toalete, nici să stea înghesuiți câte 30 într-o sală cu doar câteva bănci.

Bugetul de Stat alocă de fiecare dată suficienți bani Ministerului Educației, cadrele didactice sunt cu adevărat mentori și profesori care pregătesc noile generații  nu oameni care traumatizează copiii. Ce ne-a mai rămas? Ah, da..Manualele școlare…Cum este posibil să fi uitat așa ceva?

Citește și: Încep înscrierile la clasa pregătitoare 2017 – 2018!

Ca atare, toate celelalte fiind gata, Ministerul Educației vrea să înlocuiască manualele școlare obișnuite cu e-book readere. Este aceasa o decizie bună sau nu? Argumente pro și contra există pentru ambele variante:

  • manualele sunt foarte multe, foarte grele, a existat deja discuția în spațiul public despre ghiozdanul ce poate cântări și peste 7 kg.
  • de fiecare dată începutul anului școlar ne prinde fără manuale, motivul tradițional fiind acela al licitațiilor întârziate sau pr0blematice
  • apărătorii manualelor tradiționale vorbesc de tehnologizarea prea puternică și prea rapidă a copiilor din ziua de azi. Practic, de la vârste din ce în ce mai fragede copiii la dependența de tehnologie.

Pavel Năstase, Ministrul Educaţiei, a declarat pentru știrileprotv.ro: „Vedeţi, noi dăm un pachet de manuale şi copiii, aşa cum îi vedem pe stradă, cară aceste manuale după ei . De ce nu gândim un sistemîn care le dăm un e-book care înmagazineze toate manualele şi în loc îşi ia ghiozdanul, aibă o gentuţă în care îşi pună acest suport”

Profesorii de elită ai României nu sunt însă de acord cu această inițiativă.

Profesorul roman care preda la Harvard, Marius Stas, sustine ca Ministerul ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea calitatii manualelor si nu pe forma lor.

Marius Stas, profesor si expert in educatie: „Scoala are a cultiva valori, indiferent dacă citim manuale pe hârtie sau manuale electronice. provocarea pentru ceea ce înseamnă manual electronic, de pildă, revine la înțelepciunea de a construi adecvat, dar mai ales de a construi conținut care să cultive copiilor valori” (sursa: știrileprotv.ro)

Rămâne așadar în continuare un subiect sensibil, care va trebui tratat cât se poate de serios, în perspectiva unei necesare și reale dezvoltări a sistemului educațional de la noi. Dar acest lucru trebuie să se întâmple fără să sărim anumite etape. Iar în acest moment, ne place sau nu, suntem la momentul în care abia ne alfabetizăm…

manuale - vise copilarie 150x150Citeste si: Ție când ți se împlinesc visele?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.