Martie şi zilele Babelor

Martie şi zilele Babelor - 61549660

Martie şi zilele Babelor. Se spune că între 1 și 9 martie, Baba Dochia își împlinește destinul, urcând muntele, împreună cu turma sa de oi. Aceste zile sunt cunoscute ca zilele Dochiei sau Babele. Vremea în această perioadă este foarte capricioasă și schimbătoare, întocmai ca și caracterul Babei. Pentru că în aceste zile, între 1 și 9 martie – sau 12 martie în unele zone -, se face trecerea spirituală din frig în căldură, din iarnă în primăvară, s-a păstrat obiceiul alegerii zilelor Babei.

Fetele, femeile și copiii își aleg câte o ”babă”. După cum e vremea în acea zi – frumoasă și însorită sau friguroasă și ploioasă -, ne putem anticipa norocul și starea sufletească din acel an. Dacă va fi vreme frumoasă, vom fi veseli și binedispuși tot anul, dacă, din contră, va fi frig sau va ninge, vom fi precum vremea: mohorâți, fără viață și fără noroc de-a lungul întregului an.

Citeste si: Horoscop special – ce le rezervă martie zodiilor?

Modalitatea prin care ne alegem „babele” diferă și ea de la o zonă la alta. Unii și le aleg aleatoriu, după cum vor, alții și le aleg în funcție de ziua în care sunt născuți.

Dacă sunt născuți în oricare din cele nouă zile, își aleg Baba în ziua respectivă. Dacă data nașterii este formată din două cifre, se face suma dintre acestea, până când rămâne o singură cifră, iar rezultatul obținut este Baba persoanei născute în acea zi.

Ce trebuie să mai știm este faptul că de ziua Babei Dochia nu avem voie să lucrăm.

Se spune că aceia care fac treabă pe 1 martie atrag ghinionul și zilele negre asupra lor.După ultima zi a Babei, se crede că frigul nu mai are putere, iar oamenii nu mai au nevoie de foc. De aceea oamenii, în acea zi, curăță curțile, strâng tot gunoiul la un loc și îi dau foc, iar apoi sar peste el ca să se afume și să fie feriți de orice spurcăciune.

Focul este un element purificator pentru toate planurile, tradițiile considerând că, în acest fel, toate spurcăciunile ard o dată cu gunoiul. Tot în același sens, femeile afumau prin case, cu o cârpă arsă înmuiată cu diverse arome.

Foto: ele.ro

Martie şi zilele Babelor - 14295441 171100436658709 564113945 n 150x150Citeste si: Cât de tare contează ce își dorește copilul tău?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.