„Marxistul” Piketty!

- capitalul in secolul 21 in intelegerea lui thomas piketty i

- Fotor 143383797686492

L-am rasfoit pe Piketty, “Marxistul”,  devenit milionar . A ajuns la mine, cu ajutorul celor de la Editura Litera, cartea “Capitalul” –  vânzări de  peste 1,5 milioane de exemplare. Asa ca am zis sa ma uit in diagonala. Simteam nevoia sa aflu ce sa fac, cum sa fac si mai ales care sunt solutiile economice pentru vremurile pe care le traim. Sunt satula de lupte politice,  surde si ineficiente.

- capitalul in secolul 21 in intelegerea lui thomas piketty i1

Cine ofera mai mult: stanga sau dreapta? Hai la vot! Si? Pana la urma vrem cu totii sa traim mai bine. Si cum ma pasioneaza capitalul si investitiile, urmatoarea fraza mi-a dat de gandit:

„Ne-am putea imagina oare pentru secolul XXI o depasire a capitalismului, care sa fie in acelasi timp mai pacificasi mai durabila, sau, din contra, ar trebui pur si simplu sa asteptam urmatoarele crizesau urmatoarele razboaie, cu adevarat mondiale, de aceasta data? „

Mie nu imi suna bine.  Unii spun ca din razboaie toata lumea castiga, mai putin victimele! In alta ordine de idei,  inteleg ca vrem ca toata lumea sa traiasca bine, dar cu ce costuri si cu  ce eforturi? Eu cred in munca si progres, cred in initiativa , ambitie si perseverenta, cred ca vreau sa invat sa pescuiesc decat sa cersesc mancare. La fel il voi invata si pe Idris. Si atunci imi pun semne de intrebare in legatura cu statul social. Inima mea e de stanga, dar mintea e de dreapta. Din suflet vreau sa ajut, dar cred ca omul se mai ajuta si singur. Go to work!

Piketty vine si cu alta varianta. Voi alegeti daca sunteti sau nu de acord cu ea. „Institutia ideala care permite evitarea unei spirale inegalitare fara sfarsit si reluarea controlului dinamicii in curs ar fi un impozit monial si progresiv asupra capitalului.”

Cine e Piketty vedeti si aici: Ziarul Financiar

 

Citeste totul despre:

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.