METEO – Specialiștii în alertă: vin fenomene severe de iarnă?

meteo - tropical cyclone 63124 1280 1024x678

METEO – Specialiștii în alertă: vin fenomene severe de iarnă? Pentru pasionații de meteorologie și fenomene severe, iarna 2017 – 2018 a fost una de eșec total în ceea ce înseamnă prognozarea și estimarea corectă a unor fenomene severe de iarnă. Am stat puțin pe gânduri dacă să mă risc iarăși cu o prognoză, mai ales că modelele meteo sunt, în continuare, extrem de volatile. Totuși, o serie de modificări au apărut, iar acestea converg către un scenariu de iarnă adevărată și pentru noi, cei din sudul țării. Să detaliem:

Context sinoptic:
La nivel global, mult discutata și așteptata rupere a vortexului polar a avut loc. Deși, în mod normal, aceasta se petrece mai ales în a doua jumătate a lunii ianuarie, acum avem parte de ea o lună mai târziu. Ca atare, aerul foarte rece coboară și spre regiunile sudice.
În același timp, la nivelul țării noastre vom avea parte de o circulație nord-est, ce va aduce spre țara noastră aerul rece siberian (de menționat că în Câmpia Rusă avem parte de cel mai întins strat de zăpadă iar temperaturile au coborât și la -20 de grade.
Aerul acesta foarte rece este adus la noi prin Moldova și apoi atras, ca într-o poveste de iubire pătimașă, spre zonele sudice de către ciclonii mediteraneeni care ne vor vizita. Zona de contact între aceste mase de aer cu un puternic caracter contrastant va fi fix sudul țării.

Citește și: IMAGINEA ZILEI – A nins în Sahara!

Prognoză meteo:
Începând cu seara zilei de sâmbătă și pe tot parcursul săptămânii care urmează vom avea parte de precipitații, sub toate formele, dar cu tendință puternică de transformare în ninsoare, vânt puternic și temperaturi sub media acestei perioade de final de februarie și chiar început de martie.

Strat de zăpadă?
Greu de estimat. Putem vorbi de un 5-10 cm pe sud dar și de un 35 – 40 cm. Depinde de momentul în care precipitațiile se vor transforma în ninsori. Unele modele meteo dau 20 cm în București pe 26 februarie. Cert este că pe sudul țării va fi cel mai mare strat de zăpadă din această iarnă.

VIDEO – Meteorologul ANM, Mihai Huștiu, în studioul Perfect Imperfect cu cele mai noi vești despre vremea din următoarele zile.

Sursă foto: Pixabay

meteo - snow 2292559 1280 90x90Citește și: METEO – vremea pe 2 săptămâni: un februarie normal, dar ce e normal?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.