Michelle Obama:„Încă mai există oameni care nu dau doi bani pe FEMEI!„

femei - h 53066420 1024x776

Michelle Obama:„Încă mai există oameni care nu dau doi bani pe FEMEI!„ În contextul alegerilor din SUA și a dezvăluirilor fără precedent legate de gesturile și declarațiile controversate ale lui Donald Trump la adresa femeilor, Michelle Obama a ținut, de curând, un discurs fulminant.

Orice alte cuvinte sunt de prisos. Trebuie doar citit.

„Voi fi un pic serioasă aici pentru că sunt de părere că toţi putem fi de acord că aceasta a fost o săptămâna grea. În această săptămâna s-au întâmplat lucruri destul de interesante pentru mine personal deoarece a fost o perioada a contrastelor profunde.

Aşadar, marţi, la Casă Albă, am sărbătorit Internaţional Day of the Girl and Let Girls Learn; a fost un moment minunat. Acesta a fost ultimul eveniment făcut de mine în calitate de Prima Doamnă. Şi am avut plăcerea de a petrece ore în şir vorbind cu unele dintre cele mai uimitoare tinere femei nu doar din Statele Unite, ci din întreagă lume. Şi am vorbit despre speranţele şi visele lor. Am vorbit despre aspiraţiile lor. Multe dintre aceste fete s-au confruntat cu obstacole inimaginabile doar pentru a merge la şcoală, punând în pericol siguranţă lor personală, libertatea şi riscând respingerea familiilor şi a comunităţilor lor.

Aşa că m-am gândit că ar fi important să le reamintim acestor fete tinere cât de minunate şi de incredibile sunt. Am vrut că ele să înţeleagă că măsură fiecărei ţări este modul în care îşi tratează femeile şi fetele. Şi le-am spus că merită să fie tratate cu demnitate şi respect… Le-am spus că trebuie să nu ţină seama de cineva care le înjoseşte sau le devalorizează şi că trebuie să îşi facă vocea auzită în lume.

Am încheiat întâlnirea cu ele simţindu-mă inspirată şi fericită. Asta a fost marţi.

Şi acum, iată… în această campanie a alegerilor am auzit în mod constant un limbaj jignitor şi multă ura adresată femeilor – limbaj care a fost dureros pentru mulţi dintre noi, nu doar pentru femei, ci şi pentru părinţii care încearcă să protejeze copiii şi să îi crească pentru a deveni adulţi, oameni respectuoşi.
În aceste alegeri avem un candidat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite care, pe parcursul vieţii sale şi pe parcursul acestei campanii a spus despre femei lucruri care sunt atât de şocante, atât de umilitoare încât pur şi simplu nu pot repetă nici măcar un cuvânt din ce a spus el. Iar săptămâna trecută am văzut cum acest candidat pur şi simplu se laudă cu privire la agresiunea sexuală. Şi eu nu pot să cred că spun că un candidat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite a lăudat agresiunea sexuală asupra femeilor.

Şi trebuie să va mai spun că nu pot să nu mă gândesc la asta. Aşa că nu pot pretinde că acest lucru nu s-a întâmplat şi nu pot să vin aici şi să discut normal cu voi… ar fi necinstit să merg mai departe şi să zic că este doar un vis urat.

Acest lucru nu este ceva ce putem ignoră. Nu este ceva ce putem uită. Pentru că nu a fost doar „o conversaţie indecentă”. Nu! Acesta este un individ puternic care vorbeşte în mod liber şi deschis despre comportamentul agresiv sexual şi se laudă că sărută şi pipăie femei, folosind un limbaj obscen. Mulţi dintre noi au fost îngrijoraţi pentru copiii noştri când am auzit cum se laudă cu aşa ceva la televizor.

Şi, pentru a face lucrurile şi mai rele, se pare că acesta nu este un incident izolat. Este unul dintre nenumăratele exemple ale modului în care el a tratat femeile întreagă lui viaţă. Şi trebuie să va spun că ascult toate astea şi o iau foarte personal şi sunt convinsă că şi voi faceţi la fel, în special femeile. Comentariile ruşinoase cu privire la corpul nostru. Nerespectarea ambiţiilor şi a intelectului nostru. Credinţă că poţi face orice vrei cu o femeie. Este CRUD. Este ÎNSPĂIMÂNTĂTOR. Şi DOARE. Este precum acel sentiment groaznic pe care îl ai când mergi pe stradă şi un bărbat ţipă cuvinte obscene cu privire la corpul tău.

Este acel sentiment de terorare şi violare pe care prea multe femei l-au simţit atunci când un bărbat le-a atacat sau le-a forţat să facă lucruri pe care ele nu le doreau – ceva ce ştim că se întâmplă în campusurile universitare şi în nenumărate alte locuri zi de zi.

Această întâmplare îmi aminteşte de poveşti pe care le auzeam de la mamele şi bunicile noastre.

Şi ne gândeam că toate acestea sunt de domeniul trecutului, nu? Şi au fost atâţia oameni care au luptat incredibil de mult să pună capăt acestui tip de violenţă şi abuz şi lipsa de respect. Însă acum suntem în 2016 şi auzim exact aceleaşi lucruri zi de zi în această campanie. Ne înecăm în ele. Şi toţi facem ceea ce femeile au făcut dintotdeauna: încercăm să ţinem capul deasupra apei, încercăm să mergem mai departe, încercăm să ne prefacem că acest lucru nu prea ne deranjează… poate pentru că dacă admitem cât de mult ne doare ne face să părem slabi de inima.

Poate că ne este frică să fim atât de vulnerabili. Poate că am crescut obişnuiţi să acceptăm aceste emoţii şi să rămânem tăcuţi pentru că am văzut că oamenii nu iau în considerare ce spunem noi. Sau poate că nu vrem să credem că încă mai există oameni care nu dau doi bani pe noi, femeile. Prea mulţi oameni tratează această întâmplare că doar „o altă întâmplare”.

Însă, oameni buni, să fie clar! Acesta nu este un lucru normal. Acest lucru nu este politică. Acest lucru este ruşinos. Este intolerabil. Şi nu contează din ce partid faci parte – nicio femeie nu merită să fie tratată în acest fel. Nimeni nu merită acest tip de abuz.

Şi ştiu că suntem în plină campanie, însă de dată această nu este vorba despre politică. Este vorba despre decentă umană de baza. Este vorba despre bine şi rău. Şi noi nu putem suportă acest lucru, nu putem expune copiii noştri la aşa ceva – nu putem face asta pentru un minut, să nu mai vorbim de patru ani. Acum este timpul pentru noi toţi să ne ridicăm şi să spunem că este de ajuns. Acest lucru trebuie să înceteze chiar acum.

Dacă acesta este un lucru dureros pentru noi, femei mature, cum credeţi că pare pentru un copil? Ce mesaj primesc fetiţele noastre cu privire la modul în care ar trebui să arate sau la modul în care ar trebui să se poarte? Ce lecţii învaţă?

Şi cum acest lucru afectează bărbaţii şi băieţii din această ţară? Pentru că va spun sincer, bărbaţii din viaţă mea nu vorbesc despre femei în asemenea hal. Şi ştiu că familia mea nu este una neobişnuită. Bărbaţii pe care eu şi voi îi cunoaştem nu tratează femeile în asemenea hal. Ei sunt tati iubitori, care sunt sătui de gândul că fiicele lor să fie expuse la acest tip de limbaj vicios despre femei. Ei sunt soţi şi fraţi şi fii care nu tolerează că femeile să fie tratate aşa şi jignite. Şi, la fel că şi noi, aceşti oameni sunt îngrijoraţi cu privire la impactul pe care această situaţie îl are asupra băieţilor noştri care învaţă cum să fie bărbaţi.

De fapt, cineva mi-a spus recent o poveste despre fiul lor în vârstă de şase ani care se uită într-o zi la ştiri şi, băieţelul, din senin a spus: „Cred că Hillary Clinton va fi preşedinte!” Iar mama l-a întrebat: „Ei bine, de ce spui asta?”

Micuţul de doar şase ani a spus „Pentru că cealaltă persoană a spus despre cineva că este un porc şi nu poţi fi preşedinte dacă numeşti pe cineva porc.”

Chiar şi un copil de şase ani ştie mai bine. Un copil de şase ani ştie că acesta nu este un comportament de adulţi. Nu aşa se comportă oamenii. Şi nu aşa se comportă cineva care vrea să fie preşedinte al Statelor Unite.

Să fie foarte clar – Bărbaţii puternici nu trebuie să pună la pământ femeile pentru a se simţi puternici. Oamenii care sunt cu adevărat puternici îi ridică şi pe ceilalţi de la pământ. Oamenii care sunt cu adevărat puternici îi încurajează pe cei slabi. Şi de asta avem nevoie de la viitorul nostru preşedinte. Avem nevoie de cineva care este o forţă unificatoare în această ţară. Avem nevoie de cineva care să vindece rănile care ne despart, de cineva căruia să îi pese cu adevărat de noi şi de copiii noştri, de cineva care vrea cu tărie şi compasiune să conducă această ţară mai departe.

Şi să va mai spun un lucru. Sunt aici astăzi pentru că eu cred cu toată inima că Hillary Clinton va fi acel preşedinte.„

Sursă foto: Libertatea.ro

femei - mediu2 62293200 150x150Citeste si: 1 iunie, zi liberă națională

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.