Misterul lui Rene Magritte!

- time transfixed1

Iremediabil amorezata de Magritte si viziunea lui speciala. Sunt Emma Zeicescu si  intr-o alta viata poate am fost pictorita. In viata asta… Kharma said NO. Asa ca iertati-mi indrazneala de a cauta misterul lui Rene, pentru ca mi-ar placea sa traduc imagini lasate mostenire. Ma relaxez citind biografia lui si incerc sa-i  inteleg trairile. Parte din mine si-ar fi dorit sa prinda perioada aceea parfumata, artistica, scaldata in arta, poezie, muzica si …vopsea in ulei. Daca ai putea  sa te teleportezi intr-o alta epoca, unde ai pleca? Eu mi-as da intalnire cu Magritte, la Paris. Am bea o…cafe au lait la Galeria du Faubourg. L-as intreba ce e in spatele sufletului si daca misterul vine din inaltare spiritula. Raman un mare admirator al curentului suprarealist pentru imensa putere de a ne scoate din interiorul fiintei. Viziunea mea, a ta, atat de asemanatoare si totusi  iremediabil unice. Absurdul vietii! Arta care ma face sa simt, sa gandesc, sa imaginez un univers paralel, ca unica dovada ca exista si altceva inafara de pragmatismul cotidian. Un strop de mister, o picatura de nebunie si toata lumina din suflet.

- time transfixed

foto: Rene Magritte.com

René Magritte primește primele lecții de desen în Châtelet la vârsta de 12 de ani. Liniștea tinereții îi este în mod dramatic întreruptă în noaptea de 24 februarie 1912: mama sa se sinucide aruncându-se într-un râu.(sursa: wikipedia) 

Uni spun ca pictura de mai jos ar fi una din reprezentarile momentului dramatic trait in copilarie. N-am gasit insa referiri oficiale in sensul asta. Oricum, e ceva atat de tenebros in opera lui .- Magritte88

Magritte sosește la Bruxelles în anul 1915 și se înscrie la Academia Regală de Arte Frumoase, pe care o va frecventa cu intermitențe vreme de doi ani. În 1918 ies la iveală primele sale lucrări, un afiș de reclamă și câteva desene în revista „Au volant” („La volan”). Își câștigă existența muncind la o fabrică de tapete, dar nu încetează să picteze. La 28 iunie 1922 se căsătorește cu Georgette Berger, care îi va sta alături până la sfârșitul vieții. ( sursa: wikipedia)

 

Artistul pictează adeseori mai multe versiuni ale aceleiași idei, cum ar fi compoziția „Bărbat cu melon”, ascunderea chipului personajului reprezentat fiind la el ceva obișnuit, probabil el însuși se ascunde în spatele acestui individ anonim. Bărbatul cu melon, static și imobil, pare să fie lipsit de viață.

- son of manOpera lui Magritte este muza si pentru industria de fashion. O tinuta hipsetereasca, o tinuta altfel si care nu are cum sa treava neobservata. Vezi aici mai multe: opening ceremony.uk

- pop 104051 1- main 104089 1

Rene Magritte : „To be a surrealist means barring from your mind all remembrance of what you have seen, and being always on the lookout for what has never been.”

- the human condition

- the lovers 22 - the wonders of nature

Live & Believe

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.