Moșii de Iarnă – pomenirea morților înainte de Postul Paștelui!

Moșii de Iarnă - mosii de iarna 6 1024x680

Moșii de Iarnă – pomenirea morților înainte de Postul Paștelui! În sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți (a treia din perioada Triodului) în Biserica Ortodoxă Română se face pomenirea cea de a obște a morților.

Două sunt momentele anului când se întâmplă această pomenire. Prima, astăzi, Moșii de Iarnă, iar cea de a doua, în prima sâmbătă după Pogorârea Sfântului Duh. Începând cu această Duminică, se lasă sec de carne pentru Postul Paștelui, iar Biserica intră în Săptămâna Albă (a lăsatului sec de brânză).

Conform tradiţiei populare, această sărbătoare este numită şiMoşii de iarnăsauSâmbăta morţilor„. În această zi în biserică sunt pomeniţi oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare. Conform datinilor străvechi, în unele zone ale ţării, bătrânii povestesc cum sufletele morţilor vin în această zi pe pământ, întimp ce credincioşii dau de pomană mâncare gătită pentru spiritele îi ocolească. Sufletele trecute în nefiinţă vin astăzi se hrănească cu mireasma şi aburii bucatelor pe care credincioşii le gătesc, astfel încât le ajungă întreg anul.

Citește și: Dragostea în Post

În această zi obiceiul cere se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar şi lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat aprindă cel puţin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor. Cei bătrâni îşi aduc aminte Moşilor de iarnă li se mai spunea şi Moşii de piftii şi sâmbăta piftiilor. Mai mult, aceasta este singură zi în care se mănâncă răcituri sau piftii. Dacă acestea nu erau mâncate în totalitate în aceeasta zi, a două zi erau aruncate. Altfel, frigurile şi-ar fi făcut apariţia în timpul verii.

De asemenea, se obişnuieşte ca de Moșii de Iarnă  nu se lucreze. Toate femeile care nu ţin cont de acest avertisment sunt pedepsite tremure precum piftia şi li seîntoarcă pomană dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfinţenie pentru a te feri de nebunie.

Sursă foto: doxologia.ro

Moșii de Iarnă - Menta planta ospitalit    ii 150x150Citeste si: Menta, tratament pentru punctele negre și călcâie crăpate. 

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.