Ne naştem răi sau buni?

răi sau buni - r  i sau buni

Text de Loredana Negrilă. Ne naştem răi sau buni? Capacitatea de a rezona cu emoţiile celuilalt, de a simţi problema celuilalt este o calitate sau un defect? În timp ce unii spun că a vedea o suferinţa dincolo de o mască, este un dar , alţii susţin că empatia provoacă la rândul ei suferinţă, pentru că un om capabil ofere compasiune şi confort psihologic seamănului sau, se încarcă cu atât de multă emoţie încât se consumă că om, absoarbe emoţii iar o parte din acestea rămân asupra empaticului.

Ne naştem răi sau buni? Există oare o gena a răului în noi sau o gena a bunătăţii? Ori evoluţia noastră către o personalitate sau alta este influenţată de mediul în care trăim şi mai ales de educaţie?

Se spune că oamenii se nasc egoişti şi doar modelul familial, educaţia şi mediul ne transformă în oameni cărora le pasă de alţi oameni. Dacă este să privim copiii la vârste foarte fragede, observăm un comportament egocentrist cu un puternic simt al proprietăţii. Rareori un copil va împărţi o jucărie cu un tovarăş de joacă şi rareori lacrimile unui tovarăş de joacă îl vor impresiona pe cel abuziv.

Dar evoluţia noastră către un miracol numit empatie, sau chiar altruism, se realizează prin educaţie. Modelul familiei reprezintă elementul cheie în ceea ce va deveni copilul de azi. Imaginea puternică a părintelui , securitatea oferită, exemplul de bunătate reprezintă o baza importantă de transformare comportamentală, dintr-unul narcisist- infantil într-unul empatic şi altruist.

Acest proces natural poate fi însă perturbat de o relaţie defectuoasă sau de evenimente apărute la un moment dat în acest parcurs de trasformare a omului căruia îi pasă doar de sine, în omul căruia îi pasă şi de alţii. Rădăcina aceasta încetează să se mai dezvolte şi adultul îşi va păstra trăsăturile egoiste cu care s-a născut.

Astfel devenim incapabili de a ne situa în locul celui cu care vorbim, pe care îl vedem sau care suferă sub ochii noştri. Câtă vreme nouă ne este bine, ce se întâmplă în lume, nu ne mai interesează.

O teorie spune că e probabil că oamenii să empatizeze doar cu aceia care trec prin situaţii prin care şi ei au trecut sau se gândesc că ar putea trece. Dacă un om a trecut printr-o situaţie similară sau simte că ar putea la un moment dat să i se întâmple şi lui, îşi va putea imagina şi va putea simţi emoţia celui în suferinţă. Altfel, o detaşare aproape glacială se poate întâlni la foarte mulţi dintre semenii noştri.

Citeste si: Ce te-ai face fără mine? Ce ne-am face fără noi…

O imagine şocantă m-a făcut să îmi pun această întrebare legată de empatie şi nepăsare. Un film în care o tânăra este lovită pe trecerea de pietoni şi nimeni nu reacţionează, m-a şocat. Din mulţimea de oameni care erau pe aceeaşi trecere de pietoni şi care erau teferi, o singură persoană se apropie de femeia căzută şi încearcă să facă ceva. Restul oamenilor fie rămân neclintiţi, fie îşi continuă nepăsător drumul.

“Nu-mi pasă. Sunt atât de egoist încât mă gândesc doar la cum am scăpat eu din poveste asta. Poate că tu ai fost neatent şi nu ţi-ai luat măsuri de precauţie atunci când ai traversat stradă, deşi eram amândoi pe aceeaşi linie. Norocul meu că am fost doar cu un pas în urmă ta şi acum sunt în viaţă. Dacă te-ai grăbit… Ghinionul tău. Eu mă duc acum să beau o cafea cu prietenii şi să sărbătoresc existenţa mea egoistă. Ce dacă tu te îndrepţi către neant, plâns fiind de puţinii oameni cărora le mai pasă?”

Ne este frică să fim buni sau bunătatea doare? Ne este teamă să fim generoşi sau generozitatea ne sărăceşte? Simţirea e oare o slăbiciune ? Vor fi oamenii reduşi la ne…simţire doar pentru a supravieţui acestei jungle? Ne-am pierdut oare responsabilitatea de a fi oameni cu oamenii de lângă noi? Adoptăm azi un copil autist şi mâine îl aruncăm în stradă doar pentru că e defect şi nu-l mai vrem?

„Suntem mai buni”, zice sloganul unei campanii televizate. De ce oare nu ne spunem “Noi suntem buni”. De ce “mai” buni? Plecăm oare de la premisa că suntem nişte oameni răi, că experienţele ne-au transformat în nepăsători şi ignoranţi? Ne gândim oare între pereţii noştri incalziti, cu mesele noastre îmbelşugate, să oferim din ceea ce avem şi celorlalţi?

Foto: markdejesus.com

răi sau buni - perfecte 150x150Citeste si: Nu sta lângă o femeie care nu știe să te valoreze

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.