De ce ne chinuie iubirea?

ne chinuie iubirea - DSC 9790 1024x681

De ce ne chinuie iubirea? Mi-a „căzut” în față o poezie. Îmi sorbeam cafeaua și parcă m-a prins în mreje. Ma izbit ca și cum ar fi fost prima data când o citeam. Nu era…Uneori am senzația că viața asta este despre o reinventare permanentă. Nu te oprești niciodată, decât dacă vrei să vorbim despre moarte.  În iubire de ce ar fi altfel? Când ți-ai pus ultima dată problema dacă el sau ea e fericită cu tine?

În iubire nimic nu e definitiv, iar dacă faci greșeala să crezi că ai găsit omul, ai bifat căsătoria, a aparut copilul sau copiii și asta e, află că e prima și cea mai mare eroare pe care o poți face. Nu zic ca iubirea nu poate dura pana la adânci bătraneți,  dar nu e cea mai simplă misiune și cu siguranță că focul ăla nu arde dacă nu bagi „lemne”în el.

Iubirea se erodeaza și dacă nu îi dai oxigen, se stinge. Simplu, clasic, fără regrete!  Te-ai gandit la asta?  Practica ne arata ca rata divorțurilor din ultima perioadă e foarte sus, semn că parte din căsătoriile de acum niște ani au ajuns la final. Și atunci te întreb: Cât dureaza iubirea? Răspunsul sincer este  – Cât esti dispus sa te lupti si sa o reinventezi. Să fie atât de simplu?

Psihologii vorbesc despre cele trei cicluri delicate în relația dintre doi oameni. Ne apuca ideea de schimbare la trei, cinci sau șapte ani? Sau poate acestea sunt termenele de expirare ale energiilor dintre cei doi. Si dacă observam ciclic că toate poveștile de dragoste, indiferent cât de superbe/ magice/ diferite, ajung în acelasi punct care indică monotonie, rutină, frustrare sau lipsă de comunicare, atunci ce facem?

Citeste si: Despre Femei, cu Umor!

Păi schimbi foaia și scoți din tine toate supărarile, frustrările, toate lucrurile pe care el/ ea poate nu le-a înțeles. De la acel moment, iubirea devine un parteneriat cu carțile pe față. Si magia, ce facem cu magia? Ea cum se readuce inapoi? Sau pur și simplu nu ai cum sa bați timpul, nu ai cum să schimbi jocul…

Cum e mai trist? Să fii singur sau sa fii singur în doi? In suflet nu e loc de prea mult spațiu, suntem ființe care avem nevoia să aparținem, așa că cel mai adesea ceva sau cineva va umple spațiile pe care le lăsăm libere. Nu, nu place singurătatea, asta e clar! Deși, sucite ființe mai suntem și noi, când ne apucă strechea și suntem într-o relație, ne vine gândul de ducă și am vrea să mai simțim o dată ce bine era când nu trebuia să dai raportul cuiva, când puteai să faci ce îți trecea prin cap.

În final, dacă te-a „mușcat iubirea”, ar fi bine să te „tratezi”cu răbdarea și înțelepciunea de a accepta schimbările care intervin în noi, în fiecare dintre noi. Nu rămânem aceeași îndrăgostiți, nu rămânem aceeași amorezi pierduți în visare…deși tare ar fi frumos! Peste tot se așterne pătura confortabilă a unei relații care te îmbie să te relaxezi în siguranță, chiar dacă mintea ta visează la o escapadă ca în vremurile studenției. Așa că mai bine fă pace cu leoaica…

Leoaica tânără, iubirea
mi-ai sărit în faţă.
Mă pândise-n încordare
mai demult.
Colţii albi mi i-a înfipt în faţă,
m-a muşcat leoaica, azi, de faţă.

Şi deodata-n jurul meu, natura
se făcu un cerc, de-a-dura,
când mai larg, când mai aproape,
ca o strângere de ape.
Şi privirea-n sus ţişni,
curcubeu tăiat în două,
şi auzul o-ntâlni
tocmai lângă ciocârlii.

Mi-am dus mâna la sprânceană,
la tâmplă şi la bărbie,
dar mâna nu le mai ştie.
Şi alunecă-n neştire
pe-un deşert în strălucire,
peste care trece-alene
o leoaică arămie
cu mişcările viclene,
încă-o vreme,
şi-ncă-o vreme…( Nichita Stănescu)

Foto: Ioana Chirita

ne chinuie iubirea - cfa91616 ec8a 4f8a 851a db0e49508de9 150x150Citeste si: 2017 îmi dă cu virgulă!

Ai si tu un text pe care vrei sa-l faci cunoscut? Trimite- l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE –  Perfect Imperfect 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.