Nu cred nimic. Nu sper nimic. Sunt liberă

- IMG 8483 s bw1 683x1024

Nu cred nimic. Nu sper nimic. Sunt liberă. Te-am insotit la urne, cand credeam cu tarie ca poti schimba ceva in tara mea. Te-am ascultat. Nu te-am inteles, dar te-am ascultat. Vedeam in tine omul care chiar o sa faca ceva. Eram naiva!

  Tu ai venit, ai zambit frumos, ti-ai spus discursul si ai plecat la ale tale: contracte, combinatii, functii, bani publici, amante  si averi. Eu mi-am ales o meserie. Nesansa ta, placerea mea. Ne-am intalnit din nou. Eu te-am intrebat, tu m-ai ascultat. Nu m-ai inteles si te-ai suparat. Cand functia ti-a dat putere, mi-ai spus sa nu te mai intreb.

Mi-ai dictat autoritar sa fiu cuminte,  sa stau la locul meu. Eu nu te-am ascultat!

    Te-ai uitat urat  si ti-ai pus militantii sa spuna ca sunt :  Basista, Pontista, Iohannista. Am plans, dar m-am incapatanat sa te intreb in continuare. Tu nu mai aveai ce sa-mi spui. In ani si ani de promisiuni, nici tu nu mai stiai cand fabulai si cand spuneai adevarul. Eu am ramas cu intrebarile. Mi-ai spus ca nu se cade, ca n-am voie, ca tu si cu ai tai sunteti nevinovati. Toti erati!

Apoi mi-ai zis ca esti barbat.  Te-ai uitat in ochii mei, mi-ai facut curte, mi-ai promis o viata de lux si cadouri scumpe. Eu te-am lasat sa fabulezi si te-ai mirat ca te refuz. Abia  cand ti-ai dat seama ca ai nevoie de mine, ai inceput sa ma respecti. Cand ti-ai dat seama ca vocea mea vorbeste pentru noi, ai inceput  zambesti fals, sa imi ceri parerea, dar in final… tot la ale tale te-ai intors.

Te-ai vopsit ca sa pari mai tanar. Ai vrut sa pari mai proaspat, mai bun, mai eficient.  Ai uitat ca noi, romanii, noi nu alegem dupa fizic sau forma fetei. Noua  nu ne pasa daca esti grizonat sau daca esti un june. Si stii de ce? Noi nu umblam cu cioara vopsita, ca tine! Noi chiar te-am ascultat. Noi chiar ti-am dat o sansa.Tu ai esuat!  Noi am ramas cu intrebarile. E vreunul dintre voi care care poate? E vreunul dintre voi care vrea? E vreunul dintre voi care n-are inima in forma de seif? Te rog, nu-mi raspunde. Tacerea ta… e linistea mea!

„Nu cred nimic. Nu sper nimic. Sunt liber.” — Antonio Tabucchi

photo: Elena Hirtan

Citeste totul despre:

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.