Nu ne vindem țara, doar pamântul!

nu ne vindem țara - Nu ne vindem   ara 1024x683

Text de Loredana Negrilă. Nu ne vindem țara, doar pamântul! Romania a reusit performanța să își vândă parte din suprafața agricolă. Preşedintele Klaus Iohannis spune că proprietarii a 30% din terenurile agricole sunt străini, proporţie care îl îngrijorează . Seful statului consideră că este nevoie de o altă legislaţie,  una care să protejeze românii, o idée ar fi un sistem de preempţiune pentru stat şi pentru români.

„ Nu cred că se poate merge la infinit așa. Vom ajunge să ne uităm la pământ și să ne întrebăm al cui o fi, pentru că al nostru nu mai poate fi”, a afirmat Klaus Iohannis. „Cine este proprietarul pământului din România? Cel puțin în momentul de față aflu de la domnul ministru Achim Irimescu că proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt alții decât românii. Pe mine, personal, mă îngrijorează această proporție”, a afirmat Klaus Iohannis.

Ce e si mai interesant este faptul ca in momentul de față nu există statistici clare referitoare la structura proprietății terenurilor agricole în România, deoarece nu a fost finalizat cadastrul la nivel național.Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a precizat că pro­centul de 30% vine din date neoficiale. Irimescu a amintit că doar circa trei milioane de hectare din extravilan sunt înscrise în cadastru, în condițiile în care încasarea subvențiilor din fonduri europene este condiționată de finalizarea acestuia.

Fermierii români  au reuşit să-i convingă pe guvernanţi  să schimbe legea care permite vânzarea terenurilor către străini. Achim Irimescu a mentionat ca Legea privind vânzarea terenurilor urmează să fie modificată astfel încât, cetăţenii străini să poată achiziţiona mai greu suprafeţe agricole în România.
Una dintre propuneri este aceea ca persoanele fizice să poată achiziționa terenuri agricole în limita a 150 de hectare, iar cele juridice până la cel mult 1.500 de hectare.

Citeste si: România, sărăcie într-o țară bogată!

Vom introduce filtre care să asigure că terenurile nu ajung oricum şi la oricine. E clar că sunt vizate persoanele care nu au cetăţenie română. Este o presiune foarte mare din partea producătorilor români, care consideră că vânzarea a condus la înstrăinarea terenurilor şi producătorii români nu mai au ce să lucreze”, spune ministrul agriculturii.

De asemenea, in lege vor fi introduse  și alte condiții potrivit cărora cei  care cumpără teren trebuie să fi fost fermieri pe o perioadă de cel puțin cinci ani, iar 75% din veniturile firmei să provină din agricultură. Haideti sa urmarima cum declaratia presedintelui Klaus Iohannis.

Foto: adevarulfinanciar.ro

nu ne vindem țara - BP1 BUHPD Shutterstock The Romanian capital of Bucharest is a fantastic place to live as an expat 150x150Citeste si: România, țara unde viața e o șpagă. Sau șpaga e viață?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.