Obezitatea în rândul copiilor – moștenire genetică!

obezitatea - obezitatebun

Obezitatea în rândul copiilor – moștenire genetică! O problemă extrem de gravă a zilelor noastre, obezitatea în rândul copiilor, preocupă specialiștii din întreaga lume, care caută să găsească cele mai bune răspunsuri și soluții pentru a rezolva această boală.

Pe lângă cauzele deja cunoscute: alimentația nesănătoasă, sedentarismul și lipsa mișcării, cercetătorii vin și cu o nouă perspectivă: obezitatea la copii este moștenită în mare parte de la părinți. Cercetătorii au descoperit că transmiterea intergenerațională a IMC are o valoare aproximativ constantă, de circa 0,2 per părinte — IMC al fiecărui copil fiind, în medie, 20% moștenit de la mamă și 20% de la tată.

Citește și: Obezitatea, dincolo de prejudecăți

Tiparul observat este considerat remarcabil de consistent în toate țările studiate, indiferent de stadiul de dezvoltare economică al acestora, de gradul de industrializare sau tipul de economie, după cum subliniază autorul principal al lucrării, profesor Peter Dolton de la Universitatea din Sussex.

În plus, cercetătorii au descoperit că ”efectul parental” este cel mai scăzut în cazul copiilor cei mai slabi și cel mai mare în cazul copiilor cei mai afectați de obezitate. În cazul celui mai slab copil, valoarea IMC provine în proporție de 10% de la mamă și de 10% de la tată. În situația celui mai gras copil, acest procent de transmitere e de aproape 30% pentru fiecare dintre părinți. ”Copiii cu părinți obezi au un risc mult mai mare de a deveni chiar ei obezi când cresc mari — efectul parental este cel puțin dublu pentru majoritatea copiilor obezi față de cei mai slabi”, a declarat Dolton.

În opinia cercetătorilor, această descoperire ar putea avea consecințe asupra sănătății copiilor la nivel mondial deoarece ”rescrie” modul în care este privită obezitatea — nu doar ca un rezultat al deciziilor unui individ, ci și ca urmare a ”moștenirii sale genetice”.

Citește continuarea pe Dcnews.ro

obezitatea - 61549660 150x150Citeste si: Martie și zilele babelor

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.