Pacienți tratați ca animale!

Pacienți tratați ca animale - 15978900 1195763547211525 1304126365 n 1

Text de Loredana Negrilă. Pacienți tratați ca animale! A avea o tulburare psihică în România secolului XXI pare să fie, la prima vedere, o situatie bună de lăsat în spatele unor perdele sociale prin care nimeni nu dorește să privească. Problemele psihice nu sunt un moft statistic sau o înșiruire de întâmplări rare. Ele afecteaza o mare parte a populației, creeaza dizabilitate și neputinta. Există profesioniști care pot trata aceste probleme, precum și o legislație care susține aceste demersuri. Insa, cât se aplică ele in Romania timpurilor noastre?

Pozele de la Centrul Psihiatric Măciuca au facut inconjurul tarii. Când nu stăteau legaţi ca nişte animale, bolnavii se plimbau nesupravegheaţi. Sau, erau trimişi la muncă prin gospadarii, pentru câţiva lei. Imaginile cu pacienții din Centrul Măciuca sunt cutremurătoare, dar reale! În secolul XXI, persoanele cu tulburări psihice sunt condamnate la o existenţă mizeră, marginalizate şi ignorate atât de autorităţi, cât şi de semenii lor. Izolați de restul lumii, isi duc existenta în locuri de unde lipsesc dotari minime, precum paturi sau toalete. De cele mai multe ori, resursele necesare supraviețuirii sunt limitate.

Iar, despre programele speciale pentru pacienţi și personalul autorizat, nici nu merită să amintim. În ultimii 6 ani, 59 de bolnavi au murit în Centrele Psihiatrice din localitățile vâlcene Măciuca şi Băbeni. Acest bilanţ aşeaza Vâlcea printre judeţele cu cea mai mare rata a mortalității în astfel de unităţi medicale. Aproape toţi ar fi facut stop respirator.

Însă, decesele nu au fost investigate. Directorul Centrului Măciuca neagă toate acuzaţiile. În urma dezvăluirilor din presă au fost declanşate două anchete. Poliţia a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu, iar directorul  a fost destituit, în cele din urmă.  Dacă ne uitam la statistici, Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arată că 10 la sută dintre locuitorii României sunt diagnosticați cu tulburări mintale.

Mai grav este ca țara noastră ocupă locul 3 într-un clasament european, după Estonia si Polonia. Medicii nu ne incurajeaza,ci vorbesc despre o crestere alarmanta  a celor care sufera de astfel de boli.  Ultimele informaţii oficiale arată că în România trăiesc  mai mult de 210.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală, iar mai mult de 20.000 dintre acestea sunt copii.

Foto: tolo.ro

Pacienți tratați ca animale - donaltrumpjuramant 150x150Citeste si: IMAGINEA ZILEI – America intră oficial în epoca Trump!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.