
Pâinea albă ar putea să devină istorie. Profesorul nutriţionist Zhou Weibiao de la Universitatea Naţională din Singapore și-a propus să inventeze o pâine mai sănătoasă, dar la fel de apreciată ca pâinea albă. Din experimente a ieșit pâinea violet. Pâinea ALBĂ va ajunge ISTORIE. Cercetătorii au inventat pâinea sănătoasă, pâinea VIOLET
Provocarea a fost dacă am putea schimba formula de realizare, fără a schimba textura netedă pe care o are pâinea albă şi pe care oamenii pe iubesc atât de mult”, a spus profesorul Zhou Weibiao, anuță rador.
Ce o face diferită? Ingredientul special al acestui superaliment sunt antocianii din orezul negru. Pigmentul natural se găseşte în struguri, afine, prune, vinete şi este bogat în antioxidanţi, cu efecte benefice în prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, cerebrale, precum şi a obezităţii şi a diabetului zaharat.
Principiul de la care pornesc toate calculele legate de pâinea sănătoasă este eliberarea lentă de energie. Așa, organismul uman poate utiliza aceste calorii pe o perioadă mai lungă de timp. Franzela rezultată a fost una cu o tentă violet, bogată în antioxidanţi şi fără aditivi.
Care este problema cu pâinea albă? Nutriţioniştii spun că pâinea albă, făcută din făină rafinată nu este sănătoasă pentru organismul uman. Ea are un conţinut bogat de carbohidraţi și un indice glicemic ridicat. Cu atât mai mult cu cât nu stă foarte bine la capitolul fibre şi minerale.
Pâinea a fost făcută luând antociani din orez negru şi infuzându-i în compoziţia pentru pâinea albă. Aceşti antociani, care apar în mod natural în anumite fructe şi legume, dau culoarea violet şi acţionează ca antioxidanţi. Datorită pigmenţilor naturali şi altor caracteristici (solubilitatea în apă şi lipsa de toxicitate), aceştia sunt utilizaţi pentru a înlocui coloranţii sintetici în industria alimentară şi a băuturilor. Dovezile ştiinţifice au relevat faptul că antocianii sunt benefici pentru sănătatea noastră. Consiliul European de Informare Alimentară (EFIC) numeşte antocianii flavonoide, substanţe prezente în plante, legume şi fructe, cu efecte antioxidante, antiinflamatoare, antivirale şi antihistaminice., scrie rador.ro