Palatul Topkapi – reședința sultanului, plină de mister și erotism

Topkapi - sala imperiala palatul topkapi gbxj

Palatul Topkapi – reședința sultanului, plină de mister și erotism Unul din locurile ce nu trebuie ratate atunci când vizitezi Istanbul este Topkapi, una din cele mai importante reședințe ale sultanilor otomani. Un loc unde realitatea și fantezia erotică, sexualitatea, se împletesc până la a nu le mai putea distinge și care în 1985 a intrat în patrimoniul Unesco.

Prima curte a palatului cuprinde zidurile exterioare ale complexului și clădirile din ansamblul lor. Intrarea în curtea palatului, numită Poarta Imperială (Bâb-ı Hümâyûn), conducea spre așa zisa Curte a Ienicerilor. Această curte este încărcată de numeroase fântâni și este cunoscută pentru faptul că aici aveau loc de obicei execuțiile. În partea dreaptă a curții se găseau grajdurile imperiale ce puteau găzdui până la 1000 de cai, iar în stânga curții se află Hagia Irene, fostă biserică bizantină devenită depozit de arme iar în prezent muzeu în cadrul palatului. Marea portă cu cele două turnuri, numită Poarta Salutului (Bâb-üs Selâm) conduce către a doua curte. Aceasta este construită într-un stil medieval, fiind probabil opera unor arhitecți de origine maghiară. Ea mai este numită și Poarta Mijlocie (Orta Kapı).

Citește și: Electrocasnice cu design marca Dolce & Gabbana

A doua curte a palatului cuprinde sala divanului, bucătăriile, camerele grăjdarilor și ale îngrijitorilor, Turnul Justiției și Poarta Fericirii. Sala divanului sau conciliul imperial este locul unde erau dezbătute problemele și treburile politice, unde se adunau miniștrii în prezența Marelui Vizir, unde erau primiți ambasadorii și unde aveau loc diferite ceremonii. Ea se află în partea stângă a curții și are două etaje. În apropiere exista și o grădină zoologică, la ceremonii fiind prezente animale exotice precum gazele, păuni, lei, tigri sau chiar elefanți.

Punctul principal de atracție al Palatului Topkapi este Haremul, pentru poveștile de alcov, stilul de viață opulent al sultanilor și frumusețea proverbială a concubinelor. Dar, odată pătrunși în interiorul ca un labirint al Haremului, aflăm că aici era o ierarhie foarte bine stabilită, că majoritatea concubinelor era formată din est-europene foarte frumoase, ajunse ca sclave, apoi educate în cultura turcă și islamică, învățau bunele maniere, să citească, să scrie, să danseze, să se îmbrace sau să picteze în cele mai rafinate moduri. Altfel spus, Haremul reprezenta familia sultanului și fiecare aspect era dominat de tradiții și de un ceremonial strict.
Haremul din interiorul Palatului Topkapi este o bijuterie a arhitecturii, mai ales datorită mozaicurilor și a ceramici Iznik, dar și a decorațiunilor din lemn prețios, aur, completate de șeminee, porți, obloane sau oglinzi în stil otoman. Haremul are șase etaje și 400 de camere.

Palatul Topkapi reprezintă cel mai vizitat muzeu din Turcia, cu peste 3 milioane de turiști anual.

Sursă foto: infotour.ro

Topkapi - 30592 Riviera Olimpului sejur grecia 1 150x150Citește și: Mini vacanța de 1 mai-litoralul, luat cu asalt la ofertele last minute

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.