Părintele Necula: ”Utreniile din Săptămâna Mare, unice!”

Necula - pr

Părintele Necula: ”Utreniile din Săptămâna Mare, unice!” Joia Mare și Vinerea mare sunt cele mai importante zile din Săptămâna Mare. În aceste zile Biserica rememorează Spălarea picioarelor Apostolilor, Cina cea de Taină, când s-a instaurat Sfânta Împărtășanie, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și respectiv vinderea Domnului de către Iuda.

Părintele Constantin Necula, unul din cei mai iubiți preoți de la noi, ne vorbește despre aceste zile pline de har: ””Deniile din săptămâna ultimă a Postului sau Săptămâna Patimilor sunt slujbele la care credincioşii participă, prin tradiţie, în număr foarte mare. Ele se săvârşesc în biserici începând cu seara Floriilor, deci din Duminica a şasea a postului, până vineri seara, inclusiv. Ca şi cele din săptămâna a cincea şi aceste utrenii au elemente specifice care le dau caracter de unicat.

Citește și: Săptămâna Mare – semnificații și tradiții!

Dintre aceste denii, cele mai importante sunt cele de joi şi vineri seara, cunoscute şi sub denu­mirile de denia mică şi denia mare. Cea de joi seară are, ca elemente specifice, citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor şi scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii. Cea de vineri seara se deosebeşte de celelalte denii prin Cântarea Prohodului, în trei stări, ca şi prin ritualul înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf (cusătură sau pictură de mare frumuseţe care reprezintă scena punerii în mormânt)”

În Joia Mare, oamenii merg la biserică să se împărtăşească. În Maramureş, nu se dă prescură acasă, ci se opreşte toată, pentru ca, din ea să se pregătească paştile. Seara, lumea se duce la priveghi, la denie, toţi în haine de doliu, făcute din panză albă şi cusute cu negru. Vopsitul ouălor în roşu se face în Joia Mare, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă pasca şi cozonacul ce vor fi aduse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite.

Sursă foto: Pinterest

Necula - joiamare 90x90Citește și: Săptămâna Patimilor – Joia Mare

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.